İran Özel

İran Özel

 

Tahran’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İsfahan’a geçti.

Cumhurbaşkanı Gül, burada tarihî mekânları ziyaret etti ve ziyaret ettiği yerler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İSFAHAN’DAKİ TARİHÎ MEKÂNLAR

Cumhurbaşkanı Gül, ilk durağı olan Kırk Sütün Sarayı’nın duvarlarındaki minyatürleri inceledi. Yetkililerden yapıyla ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, saray özel defterini imzaladıktan sonra, Safevi döneminde resmî geçit törenlerinin yapıldığı Nakş-ı Cihan Meydanı’nı (İmam Meydanı), Ali Kapısı Sarayı, İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii ve meydan içindeki çarşıyı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Khajoo Köprüsü’nde de incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'e ziyaretleri esnasında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekilleri ve heyetteki diğer isimler eşlik etti.

İncelemelerinin ardından İsfahan Genel Valisi Ali Rıza Zekar Esfahani'yi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Genel Vali Esfahani’nin onuruna verdiği yemeğe katıldı.

NAKŞ-İ CİHAN MEYDANI (İMAM MEYDANI)

Şah Abbas döneminde Safevi Devleti’nin yeni başkenti İsfahan’da en gözde mimari eserlerden biri olarak inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde dünyanın en geniş meydanı olan mekân, şimdi ise en geniş ikinci meydandır. (Çin’in Tiananmen meydanın ardından). Meydanın etrafı, İsfahan Çarşısı, Şeyh Lütfullah Camii, İmam Camii, Ali Gapu Sarayı gibi eserlerle çevrelidir.

İSFAHAN İMAM CAMİİ

İslam mimarisinin önemli eserlerinden sayılan İmam (Şah) Camii, Safevi döneminde Nakş-i Cihan Meydanı’nda inşa edilmiştir. Bina, mimarisi ve içinde kullanılan seramik ile tahta oymacılık işleri bakımından önemli bir eserdir. İmam Camii’nin inşasına ilk olarak Safevi döneminde I. Şah Abbas zamanında iktidarının 24. yıl dönümü vesilesiyle başlanmış, daha sonra diğer Safevi hükümdarlarının katkılarıyla tamamlanmıştır.

ALİ KAPISI SARAYI

Aligapu (Yüksek kapı-Bab-ı Ali) ilk Safevi şahlarının giriş yaptıkları kapı olarak kullanılmıştır. Aligapu, Timur dönemine ait bir binadır. İlk olarak basit bir bina olarak inşa edilen Aligapu, daha sonra I.Şah Abbas ve II. Şah Abbas dönemlerinde yeni katlar ve balkon eklenmek suretiyle büyütülmüştür. 7 katlı Aligapu, 48 metre yüksekliğindedir.

İSFAHAN ŞEYH LÜTFULLAH CAMİİ

Safevi döneminde I. Şah Abbas’ın emriyle inşa edilmiştir. Yapımı 18.yüzyıla dayanan caminin mimarı Muhammad Rıza İsfahani’dir.

İSFAHAN KIRK SÜTUN MÜZESİ

Kırk Sütun Müzesi İsfahan Eyaletine ait tarihî binalardan biridir. 67.000 m2’lik Kırk Sütun Bahçesi’nin inşaatına Safevi Hükümdarı I. Şah Abbas döneminde başlanmıştır. Bahçedeki merkezi bina daha sonra II. Şah Abbas tarafından Ayna ve On Sekiz Sütunlu Salonlarda yapılan değişikliklerle tamamlanmıştır. Binadaki seramik, ayna işlemeleri ve çizilen desenler II. Şah Abbas dönemine aittir.

HACI KÖPRÜSÜ

Timur döneminin sonlarında yaya, atlı ve deve kervanları için yapılan köprü, II. Şah Abbas’ın emriyle 1060 yılında bu dönemden kalma eski köprünün yerine yaptırılmıştır. Safeviler döneminde dünyanın en güzel köprüleri arasında gösterilen bu köprünün uzunluğu 133 metre ve genişliği 12 metredir.