Gana-Gabon Ziyaretleri

Gana-Gabon Ziyaretleri

 

 23 Mart 2011

100'ü aşkın iş adamı, pek çok üst düzey yetkili ve bilim adamından oluşan kalabalık bir heyetle Gana ve Gabon’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkede iş forumlarına katılarak birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül’ün dördüncü kez Afrika Kıtası’na gerçekleştirdiği bu ziyaretler, Afrika’ya açılım politikasının devamı niteliğini taşıyor.

Türk Okulu Ziyareti
Akra Büyükelçiliği
Resmî Karşılama

Gana'da Uluslararası Galaxy Okulu’nu Ziyaret

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika açılımı politikası çerçevesinde Gana ve Gabon’a resmî bir ziyarette bulundu. Bu ülkelere cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyan gezinin ilk durağı Gana oldu.

Anıt Mezar
Gana Parlamentosu
İş Forumu

“BU SEYAHAT İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ BİR SAYFA AÇACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Gana’da ilk olarak Türkiye'nin Akra Büyükelçiliği Kançılarya binasının hizmete açılış törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Gana'yı ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, havaalanındaki sıcak karşılamadan dolayı Gana Cumhurbaşkanı Mills'e teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Gana'yı bağımsızlığını kazandığı zaman tanıdığını ve bu ülkeye büyükelçi gönderdiğini belirterek, “Bu seyahatimiz iki ülke arasında yeni sayfa açacaktır. Bu ilk sayfanın ilk satırlarını havaalanı ve büyükelçilikte yazmaya başladık” dedi.

“AFRİKA'NIN EN SEÇKİN VE GÜVENLİ ÜLKELERİNDEN BİRİ”

Aynı akşam Gana Cumhurbaşkanı John Evans Atta Mills’in onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, THY'nin Gana'ya sefer düzenlemesiyle iki ülke arasındaki mesafelerin kısaldığını, karşılıklı imkânların arttığını ve üst düzey ziyaretlerin çoğaldığını kaydederek, Gana'nın Afrika'nın en seçkin ve güvenli ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.

Akşam Yemeği
Kahvaltı
Basın Toplantısı

“AFRİKA'NIN SORUNLARIYLA YAKINDAN İLGİLENİYORUZ”

Türkiye'nin, Afrika'nın Sahraaltı’ndaki 18 ülkesinde büyükelçilik açtığını ve bu sayıyı artırmak istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Eminim ki Türkiye'nin son yıllarda Afrika'ya verdiği önem sizin de dikkatinizi çekmektedir. Afrika'nın meselelerine çok yakın ilgi duyuyoruz. Türkiye Afrika'nın sorunlarının sadece Afrikalılara bırakılmaması, bütün insanlığın bu sorunların aşılması için katkı vermesi gerektiğine inanmakta ve kendi çapında olağanüstü katkı sağlamaktadır. Size, büyük kalkınma hamlenizde başarılar diliyorum ve iş birliği içinde olmanın büyük değeri olduğuna inanıyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL GANA PARLAMENTOSU’NDA

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin ikinci gününde Gana Parlamentosu’na hitap etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Ocak 2008’de Afrika Birliği’nin stratejik ortağı ilan edilen Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası, kısa vadeli çıkar ve beklentilerden uzak, uzun soluklu ve karşılıklı yararı esas alan vizyoner bir anlayışa dayanmaktadır” dedi.

“ARZUMUZ, AFRİKA’NIN BİR FIRSATLAR KITASINA DÖNÜŞMESİ”

Türkiye’nin Afrika kıtasına olan yöneliminin Afrika’nın kalkınmasını hedefleyen entegre bir politikanın ürünü olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, bu politikanın, sağlık, tarım, sulama, enerji ve eğitim alanları ile düzenli insani yardımları da içerdiğini aktararak, “En samimi arzumuz ve temennimiz, Afrika’nın, her şeyden evvel Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtasına dönüşmesidir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomik gücü olan Türkiye ile hızla gelişen ve kalkınan dinamik Afrika ülkeleri arasında değerlendirilmesi gereken çok geniş iş birliği alanı olduğunu belirtti.

TÜRK VE GANALI İŞ ADAMLARI İLE KAHVALTI

Parlamento’ya hitabından önce Türk ve Ganalı iş adamları ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Gana Kurucu Cumhurbaşkanı Nkrumah’ın Anıt Mezarı’nda mozoleye çelenk koydu. Buradaki müzede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, şeref defterini de imzaladı.

“İLİŞKİLERİMİZİ HER ALANDA GELİŞTİRMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Gana temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Gana Cumhurbaşkanı Mills ile baş başa görüştü, heyetler arası görüşmelere katıldı ve ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, güvenlik ve askerî alanlardaki iş birliğine önem verdiklerini, öte yandan kalkınmanın dinamosu olan ekonomik ilişkilerin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İlişkilerimizi her alanda geliştirmeliyiz” dedi.

“YAPTIĞIMIZ ANLAŞMALAR İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İLERLEMESİNE HİZMET EDECEK”

Basın toplantısında yaptığı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan anlaşmalara şahitlik yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunların, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, gelişmesi ve ilerlemesi için altyapı çalışması olduğunu ve karşılıklı çıkarlara hizmet edecek şekilde geliştirileceğini umduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, gerek heyetler arası, gerekse baş başa görüşmelerde sadece ikili ilişkileri değil, bölgesel konuları da ele aldıklarını belirtti.

Türkiye ile Gana arasında ikili hava hizmetleri, sağlık ve tıp bilimi alanında iş birliği, askerî eğitim ve teknik hizmet ile diplomatik pasaportlara vize muafiyeti anlaşmaları, her iki ülke Dışişleri Bakanlığı arasında siyasi istişare mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalanırken, Cumhurbaşkanı Gül, Gana ile başlatılan güzel adımların arkasının geleceğini belirtti.

GANA’DA ULUSLARARASI GALAXY OKULU ZİYARETİ

Gana temasları çerçevesinde Uluslararası Galaxy Okulu’nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, buranın Gana'daki ilk beş okul arasında yer almasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Türkiye'den binlerce kilometre uzakta Türk ve Gana bayraklarını yan yana dalgalandırmanız ve yapılacak en iyi şeyi yapmanızdan dolayı gururluyuz” dedi.


GANA

Kısa Tarihçe :İsmini ülkenin kuzey batısında kalan ve 750–1240 yılları arasında tarih sahnesinde bulunan Gana İmparatorluğu’ndan alan Gana’nın esas kültürel mirası 1670 yılında Ashanti şefleri tarafından kurulan “Ashanti Krallığı”ndan gelmek-tedir. 15. yüzyıldan itibaren Portekizliler, Hollandalılar, İngilizler ve Danimarkalılar Gana topraklarındaki zengin altın madenlerinden faydalanmak ve köle ticareti yapmak üzere Gana sahillerinde kaleler inşa etmişlerdir. Ülke 1874’te İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiş ve “Altın Sahili” (Gold Coast) ismini almıştır. Gana, 1957 yılında Kwame Nkrumah’ın önderliğinde bağımsızlığını kazanarak özgürlüğüne kavuşan ilk Sahraaltı Afrika ülkesi olmuştur.
Resmî Adı: Gana Cumhuriyeti
Başkent: Akra
Resmî Dil: İngilizce
Yönetim Sistemi: Başkanlık
Devlet Başkanı: John Evans Atta Mills
Ulusal Gün: 6 Mart
Yüzölçümü: 238.533 km²
Nüfus: 24.233.431
Nüfus Artışı: % 2,4
Başlıca Kentler: Akra, Kumasi, Takoradi
Komşular: Batı’da Fildişi Sahili, Kuzey’de Burkina Faso, Doğu’da Togo
GSYİH: 38,24 milyar Dolar
GSYİH–Kişi başı: 1.600 Dolar
Büyüme Hızı: Yüzde 6,5
Enflasyon Oranı: Yüzde 10,9
İhracat: 7,9 milyar Dolar
İthalat: 10,7 milyar Dolar
İhracat Ürünleri: Altın, kakao, kereste, boksit, alümin yum, manganez cevheri, elmas.
İthalat Ürünleri: Sermaye malları, petrol ürünleri, gıda ürünleri, demircilik ürünleri, otomobil yedek parçaları.
Başlıca Ürünler (ihracat): Demir çelik, tuz, kükürt, toprak ve taşlar, alçılar ve çimento, elektrikli makina ve cihazlar, değirmencilik ürünleri, mineral yakıtlar
Başlıca ürünler (ithalat): Kakao, altın