AGİT 2010

AGİT 2010


Kazakistan’da 40’tan fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvede, Türkiye AGİT taahhütlerini vurgularken, ortak ilke, değer ve yükümlülüklere bağlılıklarını teyit eden ülkeler, barış ve iş birliği çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7’nci Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak için Kazakistan'ın başkenti Astana’ya 2 günlük resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in misafirleri ile tek tek tokalaşması, ardından aile fotoğrafı çekilmesiyle başlayan zirvenin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir konuşma yaptı.

“AGİT TAAHHÜTLERİNE BAĞLI KALINMALI”

AGİT Zirvesi’nin dayanışma içinde çalışma ve farklılıkları aşma yönünde eşsiz bir fırsat olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, iş birliğine dayalı güven ortamı oluşturulması için AGİT taahhütlerine bağlı kalınması gerektiğini söyledi. “Süregelen çabalara rağmen uzun zamandır çözülemeyen sorunlar AGİT'in kredibilitesini baltalıyor” diyen Cumhurbaşkanı Gül, taahhütlerin gerçeğe dönüşmesi için liderlerin kararlılık sergilemesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, bu konuda bir deklarasyon yayımlanmasını istedi.

ORTA ASYA’NIN GÜVENLİĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, Orta Asya ülkelerinin sınır aşan tehditlere karşı diğer bölgeler kadar güçlü savunması olmadığını belirterek, AGİT'in bölgedeki faaliyetlerinde kapasite artırıcı çabalara daha fazla katkıda bulunmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu çerçevede Türkiye, AGİT'in Kırgızistan'da güvenlik inisiyatifi alarak polis gücü tayin etmesini desteklemektedir” dedi.

BALKANLAR

Türkiye'nin, Bosna Hersek ve Sırbistan; Bosna Hersek ve Hırvatistan ile üçlü danışma mekanizmaları kurulmasına önayak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AGİT'in askerî-politik kazanımlarının uygulanması ve diğer adımlarının geçmişte olduğu kadar bugün de önemli olduğunu belirtti ve “Meşru rejimlerin tüm kurumlarıyla korunması Türkiye'nin temel düsturudur” dedi.

NEFRET SÖYLEMİNE KARŞI TÜRKİYE’NİN KARARLI TUTUMU

Konuşmasında, insan onuru, demokrasi, hukukun üstünlüğü, bireysel haklar ve özgürlüklerin korunma ve geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Son dönemde yükselen yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Yahudi karşıtlığı, ayrımcılık, ırkçılığa karşı ortak harekete geçilmeli. Nefretin körüklediği farklı dinî ve kültürel algılamalar toplumlarımız arasında ve içinde ayrışma ve hatta çatışmalara davetiye çıkarıyor. Buradaki herkesi ülkelerimizde bu fenomene karşı mücadelede ve nefret söylemlerine karşı konuşmalar yapmada öncü olmaya davet ediyorum. Avrupa Bakanlar Komitesi’nin başkanlığını yürüten Türkiye, bu konuya özel bir önem verecektir” dedi.

DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Gül, Astana’daki temasları çerçevesinde bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül; Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’i, AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut ve Vatikan Devlet Sekreteri Tarcisio Bertone’yi de ayrı ayrı kabul etti.

AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI BAŞKANINI KABUL

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Thomas Mirow’u da kabul ederek bir süre görüştü. Kabulde, EBRD’nin 22. Yıllık Toplantısını 2013 yılında İstanbul’da yapacaklarını vurgulayan Mirow, Türk ekonomisinin performansını takdirle izlediklerini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL HAN ÇADIRI'NDA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Astana'da bir Türk firması tarafından yapılan Han Çadırı'nı gezdi. Cumhurbaşkanı Gül, Han Çadırı'nı yapan firmanın adının Sembol olduğuna dikkati çekerek, “Burası sembol yapılardan birisi” ifadesini kullandı.

AGİT Zirvesi’nin ardından Kazakistan temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye döndü.