Gana-Gabon Ziyaretleri

Gana-Gabon Ziyaretleri

 

24 Mart 2011 

ZİYARETİN İKİNCİ AYAĞI GABON

Ziyaretinin ardından Gana'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Afrika gezisinin ikinci durağı olan Gabon'a geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmî törenle karşılandı. Törenin ardından bir süre baş başa görüşen her iki cumhurbaşkanı, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerin ardından, Türkiye ile Gabon Hükümetleri Arasında İşbirliği Anlaşması, Hükümetler arası Askerî Çerçeve İşbirliği Anlaşması, Türkiye ile Gabon Arasında Diplomatik Pasaportlara Vize Muafiyeti Anlaşması, Dışişleri Bakanlıkları Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ve Savunma Bakanlıkları Arasında Niyet Beyanı imzalandı.

Gabon'da Uluslararası Türk Okulu'nu Ziyaret

Türk Okulu
Resmî Karşılama
İş Forumu

“YETİŞMİŞ İNSAN, ÜRETİMİN VE REFAHIN ÖNÜNÜ AÇAR”

Daha sonra Türkiye-Gabon İş Forumu’nun açılışına katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Geleceğe bakarak, kaybedilen yılların açığını kapatmak, büyümek ve refahı halka yaymak gerekir. Bunun için eğitime önem ve öncelik verilmeli. Yetişmiş insan, üretimin ve refahın önünü açar” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün
Basın Açıklaması
Gabon Cumhurbaşkanı
Basın Açıklaması

Soru - Cevap

Gabon'un ‘Afrika'nın Cenneti’ olarak adlandırıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin göz kamaştıran doğaya ve zengin bir floraya sahip olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, doğal kaynak zenginliğiyle Afrika'nın en gözde ülkelerinden biri olan Gabon'un, istikrar ve kalkınma hamlesinin kısa sürede sonuç vereceğine olan inancını dile getirdi.

GABON CUMHURBAŞKANI: “TÜRKİYE GİBİ İNANDIRICI BİR ORTAK İLE BÜTÜN AFRİKA'YA HİZMET EDEBİLİRİZ”

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba da yaptığı konuşmada, Gabon'u 2025'te yükselen bir ülke yapmayı hedeflediklerini ve üretime dayalı iki haneli büyüme gerçekleştirme kararlılığında olduklarını söyledi. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ondimba, “Türkiye gibi inandırıcı bir ortak ile bütün Afrika'ya hizmet edebiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Ondimba, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet ederek, yabancı yatırımcılara 10 yıl boyunca vergi muafiyeti getirdiklerini söyledi.

Anlaşmalar
Akşam Yemeği

CUMHURBAŞKANI GÜL, ULUSLARARASI TÜRK OKULU'NDA

Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumu’nun ardından Gabon'un başkenti Libreville'de bulunan Uluslararası Türk Okulu'nu ziyaret etti. Okulda sınıfları gezen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanan programı izledi. Öğrenciler, şarkılar söyledi ve Gabon yerel dans gösterisi sundular.

Gösterinin ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, en iyi yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu ifade ederek, iki ülke arasında bu alandaki iş birliğinin en güzel örneğinin Türk Okulu'nda görüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından okulun son günü olması dolayısıyla bazı öğrencilere karne dağıttı.

Akşam da Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba’nın onuruna verdiği yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Gül, Gabon temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü.


GABON

Kısa Tarihçe: 15. yüzyılda ilk olarak Portekizli denizciler tarafından keşfedilen Gabon, 1885 yılında Fransızlar tarafından işgal edilerek sömürge haline getirilmiştir. Gabon, 1910 yılında Fransız Ekvator Afrikası’nın bir parçası haline gelmiştir. 1958 yılında ilan edilen özerkliğin ardından Gabon, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Leon Mba’nın ölümünün ardından Albert- Bernard Bongo, 1967 yılında Cumhurbaşkanı olmuştur. 1973 yılında Müslümanlığı benimseyerek Omar ismini alan Albert-Bernard Bongo, 2009 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevine devam ettirmiştir. Ülkede 1990 yılında çok partili siyasi hayata geçilmiştir.
Resmî Adı: République Gabonaise
Başkent: Libreville
Resmî Dil: Fransızca
Yönetim Sistemi: Üniter Cumhuriyet
İdari Yapı: Başkanlık sistemi
Devlet Başkanı: Ali Bongo ONDIMBA
Yüzölçümü: 267.745 km²
Nüfus: 1.545.255
Nüfus Artışı: Yüzde 1,45
Milli Gelir: 14.973 Dolar (SAGP)
GSYİH: 12,062 milyar Dolar
GSYİH–Kişi başı: 7.800 Dolar
İhracat: 7,3 milyar Dolar
İthalat: 2,5 milyar Dolar
İhracat Ürünleri: Petrol, kereste, manganez.
İthalat Ürünleri: Makine teçhizatı, gıda ve diğer tüketim maddeleri.
Başlıca Ürünler (ihracat): Demir-Çelik ürünleri, elektrikli ev aletleri, hububat.
Başlıca ürünler (ithalat): Orman ürünleri, tabii mantar.