Hindistan Özel

Hindistan Özel

 

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den sonra geçtiği Agra kentinde, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın eşi Ercümend Banu Begüm için yaptırdığı Tac Mahal’de incelemelerde bulundu.

Agra’daki Tarihî Yerler / Tac Mahal

Yetkililerden Tac Mahal’in mimari özellikleri ve sembolik anlamı hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim için buranın ayrı bir güzelliği de Mimar Sinan’ın öğrencilerinin izlerinin görülmesi. Boşuna dünyanın harikaları arasına girmiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Taç Mahal ziyaretinden ardından gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu.

TAC MAHAL

Babür İmparatorluğu’nun 6. hükümdarı Şah Cihan (1593–1666), tarafından, imparatorluğun o zaman ki başkenti olan Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri’nin kıyısında yaptırılmıştır.

1631 yılında 14’üncü çocuklarının doğumu sırasında vefat eden eşi Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm)’in ölümünden sonra 2 yıl yas tutan Şah Cihan, devlet işlerine ilgisini kaybetmiş ve teselliyi sanat ve mimaride bulmuştur. Eşinin anısına yaptırdığı Tac Mahal’in temeli eşinin ölümünden bir sene sonra 1632’de atılmış ve 20 yıl sonra 1652’de tamamlanmıştır.

Yapının mimarları, Mimar Sinan’ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazıları yazan Hattat Serdar Efendi, eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul’dan davet edilmişlerdir.

Bugün Hindistan’ın en fazla turist çeken bölgesi olmakla birlikte, çevresinde oluşan çarpık yapılaşma, bu tarihî yapıtın geleceğini tehdit etmektedir. Bulunduğu şehrin birçok noktasından açıkça görülebilen Tac Mahal, Türk-İslam Mimarisi’nin en önemli yapıtları arasında yer almaktadır.

Tac Mahal'in Bulunduğu Agra Şehrinden Manzaralar