KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

New York Dönüşü Değerlendirme: "Türkiye'nin Görüşleri Dünya Kamuoyuna Ulaştı"

26.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


New York temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye dönen Cumhurbaşkanı Gül, “Dönem Başkanlığımızın, üye ülkelerin New York’ta üst düzeyde temsil edildikleri görüşmelere denk gelmesi, bize uluslararası konularda etkinlikler düzenleme imkânı sağladı” dedi.

65. Dönem BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü.

İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarına temaslarına ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelere üye devletlerin tamamının katıldığını ve Türkiye ile birlikte 139 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde temsil edildiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'na tesadüf eden bu yılki toplantının ve gerçekleştirdiği temasların son derece yararlı olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede ilk olarak 20 Eylülde, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nin açılışına katıldığını, zirvede binyıl kalkınma hedefleri konusunda alınan mesafenin konu edildiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİNE İLİŞKİN YAKLAŞIMI

Zirve kapsamında düzenlenen “Yoksulluk, Açlık ve Cinsiyet Eşitliği Alanındaki Sorunlarla Mücadele” konulu yuvarlak masa toplantısına eş başkanlık yaptığını ve ertesi gün “Binyıl Kalkınma Hedefleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler” temalı zirveye katıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu vesile ile Türkiye'nin binyıl kalkınma hedeflerine ilişkin yaklaşımını ve bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatma imkânı bulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu zirvelere katılan heyet başkanlarının En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın gelecek yıl Haziran ayında İstanbul'da yapılacak olmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini de iletti.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK KONSEYİ DÖNEM BAŞKANLIĞI, GENEL KURUL GÖRÜŞMELERİNE DENK GELDİ

BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin 23 Eylülde başladığını ve ilk gün sabah oturumunda Genel Kurul’a hitap ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Genel Kurulda ülkemizin uluslararası gündemdeki konulara ilişkin tutumu ile ilgili ayrıntılı bilgileri ortaya koydum. Bildiğiniz gibi Türkiye, bu ay Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendi. Dönem Başkanlığımızın, üye ülkelerin New York’ta üst düzeyde temsil edildikleri Genel Kurul görüşmelerine denk gelmesi, bize uluslararası çeşitli konularda etkinlikler düzenleme imkânı da sağlamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda, 23 Eylül günü öğleden sonra Barışı Koruma-Barışı İnşa alanındaki son gelişmelerin gözden geçirildiği Devlet ve Hükümet Başkanları seviyesindeki Güvenlik Konseyi Zirve Toplantısı'nın kendi başkanlığında gerçekleştirildiğini ve bunun BM'nin 65 yıllık tarihinde yapılan altıncı zirve olduğunu vurguladı.

BAŞKANLIK AÇIKLAMASI CUMHURBAŞKANI GÜL TARAFINDAN YAPILDI

Toplantı sonrasında kabul edilen Başkanlık Açıklaması’nın dünya kamuoyuna kendisi tarafından duyurulduğunu belirten Gül, ''Bu açıklama BM'nin barışı koruma, barışı inşa alanındaki faaliyetlerine yeni bir zemin kazandırılmasına yönelik çalışmalarımızın somut bir nişanesidir'' dedi.

YABANCI DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI İLE 21 GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül, New York'ta bulunduğu süre içerisinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un yanı sıra yabancı devlet ve hükümet başkanları ile 21 görüşme gerçekleştirdiğini ve bu görüşmelerde Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel konulara ilişkin yaklaşımlarını, muhataplarına anlatma ve hatırlatma imkânını bulduğunu söyledi.

TÜRKİYE’YE YATIRIM ÇAĞRISI

Ayrıca, ABD'de faaliyet gösteren Türk firmaları ve Amerikan şirketlerin üst düzey yetkilileri ile çalışma kahvaltısında bir araya geldiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınmasına ilişkin olarak fikir alış verişinde bulunduğunu ve şirketleri Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN BALKANLAR POLİTİKASI

Cumhurbaşkanı Gül, Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından verilen ve kendisinin ev sahipliği yaptığı “AB ve NATO Entegrasyonunun Balkanlar'da Barışa Katkıları” konulu yemeğe altı Balkan ülkesinin devlet ve hükümet başkanı, iki Balkan ülkesinin ise dışişleri bakanı seviyesinde katıldığını belirtti. Etkinlikte ABD'deki Balkan toplumunun önde gelen temsilcilerinden oluşan 1400 kişilik bir topluluğa hitap ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu vesile ile Türkiye'nin Balkanlar politikası ve bölgenin barışı, huzuru ve refahı konusunda oynadığı rol ile ilgili görüşlerini anlattığını kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN GÖRÜŞLERİ DÜNYA KAMUOYUNA ULAŞTI”

Temasları sırasında “Council On Foreign Relations” adlı bir düşünce kuruluşunda Türk- Amerikan ilişkileri ve Colombia Üniversitesinde de Türkiye'nin iç ve dış politik dinamikleri ile uluslararası sisteme ilişkin vizyonunu ortaya koyan konferanslar verdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, tanınmış Amerikan ve diğer medya kuruluşlarından gelen mülakat taleplerine de imkânlar ölçüsünde cevap vermeye çalıştığını bildirerek, “New York ziyaretim ülkemizin küresel, bölgesel meselelere ilişkin politika ve görüşlerini medya kuruluşları aracılığı ile Türk ve dünya kamuoyuna yansıtılması bakımından da yararlı olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD deki Türk toplumunun temsilcileri ile New York'ta, her biri kendi alanında dünya çapında başarılara imza atan Türk akademisyenlerle de Boston'da bir araya geldiğini söyledi.

HEYETİN YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Heyetinin de yoğun bir görüşme trafiği yaşadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede “Küresel Sürdürülebilirlik” paneli üyeliğine seçilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu yeni sıfatı ile “Sürdürülebilir Kalkınma” konulu etkinlikte önemli katkılar sağladığını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da halen New York'ta çalışmalarını sürdürdüğünü ve yarın “Terörizmle Mücadele” konulu etkinliğe başkanlık edeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda, “Sonuç olarak, ziyaretim vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikler ve görüşmelerimizin, BM Güvenlik Konseyi’ne Başkanlık ettiğimiz bu dönemde, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde uluslararası camianın dikkatine getirilmesi bakımından son derece yararlı olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“TOPRAKLARIMIZDAKİ HİÇBİR TERÖRİST FAALİYETE MÜSAADE ETMEYİZ,

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı