KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Dostluk Yemeğinde Konuştu: "ABD'deki Türk Toplumu İki Ülke Arasında Değerli Bir Köprü"

25.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Dostluk Yemeğinde Konuştu: "ABD'deki Türk Toplumu İki Ülke Arasında Değerli Bir Köprü"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Kültür Merkezi'nin Waldorf Astoria Oteli'nde üçüncüsü düzenlenen yıllık dostluk yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, baş konuşmacı ve onur konuğu olarak katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD'nin ortak değerler ve ortak hedefler üzerine kurulu güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu, bugün çok boyutlu olan iki ülke ilişkilerinin alanını çeşitlendirmeyi ve niteliğini geliştirmeyi yıllar içinde başardıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'de yaşayan Türk toplumunun iki ülke arasında değerli bir köprü olduğunu da ifade etti.

Bugünün dünyasında demokrasi, çoğulculuk, insan haklarına ve haysiyetine saygı, cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi, hukukun üstünlüğünün yükseltilmesi gibi temel değerlerin milletler topluluğuna rehber olmayı sürdürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan, karşılaşılan zorlukların arttığına da dikkat çekti.

"Sosyal Uyum ve Kültürler Arası Diyalog Artık Daha Zorunlu"

Dünyayı kültürel ve dinî çizgilere bölme girişimlerine tanık olunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bu tür gösterilere ve çabalara karşı gelmek için güçlü kararlılık ve siyasi irade göstermeliyiz" diye konuştu. Ayrıca bugün birçok farklı milletin küresel şemsiye altında barış içinde birlikte yaşayabilmesi için sosyal uyum ve kültürler arası diyaloğun daha zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 2005 yılında Türkiye ve İspanya'nın ortak başkanlığında ve BM Genel Sekreteri himayesinde başlatılan Medeniyetler İttifakı girişiminin bu kararlılık ve siyasi iradeyi yansıttığını vurguladı.

Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz, Orta Doğu, Akdeniz ve Orta Asya'nın doğal kavşağında bulunan Türkiye'nin, çeşitli kültür ve medeniyetler arasında doğal bir köprü oluşturduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun Türkiye'ye çok özel vasıflar verdiğini, bunlar arasında derin köklü anlayış, hoşgörü, diyalog geleneğinin ve diğer kültür ile dinlere saygının bulunduğunu belirtti.

"ABD, Türkiye'nin Merkezî Rolünü İlk Tanıyan Ülkelerden Biri"

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin Türkiye'nin bu girişimdeki merkezî rolünü tanıyan ilk ülkelerden olduğunu ifade ederek, "Bu açıdan, Medeniyetler İttifakı farklı kültürler arasındaki ilişkileri zehirlemekle tehdit eden hoşgörüsüzlük, aşırıcılık ve kutuplaşma dalgasıyla daha iyi başa çıkmak için hâlihazırda bir farklılık yaratıyor" dedi.

Türk Kültür Merkezi'nin yemeğine Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Bosna-Hersek Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahmanov katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı