KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye Güven ve İstikrar Unsuru"

25.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye Güven ve İstikrar Unsuru"


Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan Türk Cemiyeti'nin (The American Turkish Society) New York'taki toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının onur konuğu olarak yaptığı konuşmada, Türkiye`nin siyasî, ekonomik ve diplomatik tercihleri doğru yaptığını, bu nedenle bölgede güven ve istikrar unsuru olduğunun altını çizdi.

 

 

AB üyeliğinin öncelikli ve stratejik bir hedef olduğunu, AB`ye katılım sürecinin pürüzsüz bir şekilde ilerlediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin ekonomik ve siyasî başarısı ile diplomatik duruşunun, Avrupa`nın Türkiye`nin katılımına yönelik kimi çevrelerindeki tereddütleri gidermeye yardımcı olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Türkiye`nin ekonomideki başarısına ilişkin bilgi aktaran Cumhurbaşkanı Gül, enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü, son altı yılda Türkiye`nin gayrisafi yurt içi hasılasının AB ülkelerindeki ortalamanın üç katı olduğunu belirtti.

Yapısal reformların Türk ekonomisinin dış şoklar karşısındaki kırılganlığını azalttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, 1980-2002 yılları arasında yıllık ortalama bir milyar dolara çıkan yabancı yatırımların, 2007 yılında 20 milyar dolara ulaştığını ve bu artışın Türkiye`deki ekonomik potansiyelin gelişimini yansıttığını ifade etti.

Türkiye`nin 2007 yılında dünyanın 17. büyük ekonomisi, Avrupa`da ise Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya`nın ardından 6. büyük ekonomi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, hedefin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Kuruluş Yıldönümünde dünyanın 11. büyük ekonomisi yapmak olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Amerikan Türk Cemiyeti'nin ve Atlantic Records şirketinin kurucusu merhum Ahmet Ertegün`ü, Türk Amerikan dostluğu ile evrensel sanat ve kültüre yaptığı katkılardan dolayı saygıyla andığını ve Ertegün`ün eşi Mica Ertegün`ü aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül`ün konuşmasını Dışişleri Bakanı Ali Babacan, KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, ATS`ye üye işadamları ile Türk toplumu temsilcileri izledi.

Toplantının ardından Türk Evi`nde Kiribati Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anote Tong ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Yahudi toplumu temsilcilerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, ikili görüşmeleri çerçevesinde, Cape Verde Cumhurbaşkanı Pedro Verona Rodrigues Pires ile BM Binası'nda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Millennium Hotel`de ayrı ayrı görüştü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı