KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye, Kalkınma İçin Küresel Ortaklığa Tam Destek Vermeye Hazırdır"

20.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla Türkiye'nin toplam kalkınma yardımının yıllık 1,5 milyar doları geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 140'a yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı “BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi”nde katılımcılara hitap etti.

Konuşmasına Zirve’ye hitap etmekten büyük onur duyduğunu belirterek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a küresel kalkınma konusundaki liderliğinin Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne zamanında ulaşılması yönünde gerekli siyasi ivmeyi yarattığını söyledi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE ÖZEL SEKTÖRE DÜŞEN GÖREV

Ekonomik, mali kriz ve iklim değişikliğinin ters etkilerini de içeren küresel sorunların, “Binyıl Kalkınma Hedefleri”ni bugün daha da önemli hale getirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Binyıl Kalkınma Hedefleri”ne ulaşmada çabaların hükümet faaliyetleriyle sınırlandırılmaması, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün de yeniden canlandırılmış bir kalkınma gündeminin etrafında toplanmaları gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, her bir hedefe eşit önem vermeleri gerektiğini belirterek, “Binyıl Kalkınma Hedefleri”nin, tüm hedefler arasında sinerji yaratılması amacıyla tek bir paket olarak ele alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

“HEDEFİMİZ, YOKSULLUĞUN VE AÇLIĞIN GİDERİLMESİ OLMAYA DEVAM ETMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda çalışmalar yürütürken izlenmesi gereken yol haritasını; “Hedefimiz, yoksulluğun ve açlığın giderilmesi olmaya devam etmeli. Yoksul ve korunmasızların yararına stratejiler benimsemeliyiz. Tarım alanında yatırım, gıda güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağlamaya ihtiyacımız var. Eğitim ve sağlığa daha fazla vurgu yapılmalı, daha güçlü siyasi bağlılık ve eylemle birlikte çevresel sürdürülebilirliğin takipçisi olmalıyız. Demokrasi, kalkınma ve güvenlik mefhumları arasındaki birbirini karşılıklı olarak güçlendiren ilişkilerin farkında olmalıyız” şeklinde çizdi.

“TÜRKİYE, ‘BİNYIL KALKINMA HEDEFLERİ’Nİ ULUSAL KALKINMA HEDEFLERİ OLARAK BENİMSEDİ”

Türkiye'nin “Binyıl Kalkınma Hedefleri”ne iyi bir şekilde ulaşma yolunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bunları “kendi ulusal kalkınma hedefleri” olarak benimsediğini ve kendi kalkınma planlarının arasına kattığını vurguladı. Türkiye’de bu yönde atılan adımlar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmeleri şöyle sıraladı:

-Türkiye'de toplumun daha az korunmasız kesimlerinin yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla son derece iddialı ve kapsamlı sosyal refah programları benimsendi.

-Güçlü mali kaynaklarla desteklenmesi halinde bu tür politikaların son derece etkin ve sürdürülebilir olduğu ispatlandı.

-Türkiye'de annelere kız çocuklarını okula yazdırmaları için yapılan doğrudan ödemeler sayesinde ilkokullara yüzde 100 kayıt yapılması konusunda doğru yönde ilerliyoruz.

-Ana ve çocuk sağlığı konusunda ücretsiz sağlık kontrolleri ve zorunlu aşı programları uygulayarak ciddi ilerleme sağladık.

-Yeni sosyal güvenlik sistemi getirilmesiyle vatandaşlarımız şimdi evrensel sağlık hizmetinden yararlanabiliyorlar.

- Mali açıdan kısıtlı olan öğrencilere eğitimin her seviyesinde geniş kapsamlı burs programları sağladık.

-HIV'le mücadelede her türlü önlemi aldık ve ihtiyacı olanların tedaviye erişimini sağladık.

-Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 500 binden fazla yeni ev (toplu konut) yapıldı.

-Çevresel sürdürülebilirlik için kapsamlı önlemler ve önemli politikalar benimsendi.”

“KALKINMA, DIŞ POLİTİKAMIZIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜDÜR”

Türkiye'nin “Binyıl Kalkınma Hedefleri” gündemine olan bağlılığı kapsamında geçen Haziran ayında İstanbul'da BM Kalkınma Programı ve BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ile iş birliği içinde bölgesel bir gözden geçirme toplantısı düzenlediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, kalkınma için küresel ortaklığa tam desteğini vermeye hazırdır. Kalkınma konuları bizim geniş dış politika gündemimizin son derece önemli bir bölümünü oluşturmaktadır” dedi.

“KALKINMA YARDIMIMIZ 1,5 MİLYAR DOLARI GEÇİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda Türkiye’nin kalkınma konusunda güvenilir bir ortak olarak özellikle en az gelişmiş ülkelere odaklandığını, en az gelişmiş ülkelere verilen sözleri yerine getirmek için son yıllarda resmi kalkınma yardımını arttırdığını belirterek, “Türk sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla bizim toplam kalkınma yardımımız yıllık 1,5 milyar doları geçmektedir” diye konuştu.

Bu toplantının, en az gelişmiş ülkelerin zorluklarına çözüm bulmada güçlü siyasi ivme ve yeni ortaklıklar yaratmasını umut ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda dünya liderlerinin desteğini görmeyi istediğini vurguladı.

“KALKINMA İÇİN ORTAKLIK VE DAYANIŞMAMIZ SÜREKLİ OLMALI”

Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada ilerleme sağlamak için pek fazla zaman kalmasa da bu hedeflere erişmede gerekli irade ve kapasiteye sahip olunduğunu ve şimdi hızla hareket etmek gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Burada bir kez daha ortak hedeflerimize ulaşmada çabalarımızı birleştirme sözü verelim, ama unutmayalım: Kalkınma için ortaklığımız ve dayanışmamız 2015 yılından sonra da devam etmelidir. Yeni ve güçlendirilmiş bir kalkınma gündemiyle devam etmeliyiz, bu bizim gelecek kuşaklara sözümüz olmalı.” şeklinde konuştu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı