KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün ABD'deki Temasları Sürüyor

22.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün ABD'deki Temasları Sürüyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri`ne katılmak üzere bulunduğu New York`ta temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Miguel d'Escoto Brockmann ile görüştü.



Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra BM binasında gerçekleştirilen Afrika Toplantısı`nın açılışına ve Afrika konulu yuvarlak masa oturumuna katıldı.

"Türkiye Afrika İçin Adımlar Atıyor"

Toplantıda yaptığı konuşmada, Afrika`nın kaderinin tüm dünyanın ortak kaderini belirlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkelerinin karşılaştığı sorunların çözümünde ilerleme sağlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Afrika`nın kalkınma ihtiyaçlarının karşılanabilir olduğunu, bu kapsamda Afrika ülkelerinin attığı cesur adımların bu yönde bir ortamın oluşmasına yardım ettiğini ifade etti.

Türkiye`nin Afrika ülkelerine insanî yardım ve kalkınma yardımı sağlamak için adımlar attığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin Afrika ülkelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerle işbirliğini geliştirme ve sağlık, tarım, eğitim konulu projelere yardım etme konusunda önemli ilerlemeler sağladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında ayrıca Türkiye`nin Afrika başkentlerinde bulunan 12 Büyükelçiliği dışında 15 yeni Büyükelçilik daha açmaya karar verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika Birliği`nin bu yıl Türkiye`yi 3 stratejik ortağından biri olarak ilan etmesinin Türkiye`nin Afrika ile ortaklığını derinleştirme kararlılığını daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Geçen ay İstanbul`da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin düzenlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, zirvede Afrika ülkeleriyle ortaklığı geliştirme yollarının görüşüldüğünü, zirve vesilesiyle kendisinin 50 Afrika ülke liderine ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, Vanuatu Cumhurbaşkanı Kalkot Matas Kelekele, Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe Velez, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ile ikili görüşmelerde bulundu ve Grenada Başbakanı Tilmas Thomas ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yu da kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Türk Evi`nde Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos`un da aralarında bulunduğu Medeniyetler İttifakı Koordinasyon Toplantısı`na katılanları selamlayarak başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ikili görüşmelerinin ardından ABD Başkanı George W. Bush ve Bayan Bush`un 63. dönem BM Genel Kurul açılışı dolayısıyla Waldorf Astoria otelinde verdiği resepsiyona katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı