KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: 'Türkiye ile AB Politikaları Uyum İçinde'

26.03.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: 'Türkiye ile AB Politikaları Uyum İçinde'


Avrupa Birliği temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ile komisyon binasında baş başa görüştü.

Görüşme sonrasında, heyetler arası çalışma yemeği gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu ziyaretinin şimdiye kadar Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu vurgulayarak, AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun da ifade ettiği gibi görüşmelerin aile ortamında gerçekleştirildiğini söyledi.

 

             

       

 

"Türk Halkı AB Uyum Sürecine Sahip Çıktı"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, AB ile ilişkileri çerçevesinde ulusal programını ilan ettiğini, başmüzakerecisini atadığını, otuzun üzerinde önemli kanun çıkarttığını, önemli reform süreçleri yaşadığını ve bu süreçte daima güçlendiğini belirtti. Türkiye'nin hem demokrasisinin, hem de ekonomisinin giderek güçlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sürecin Türkiye'nin standartlarının AB standartlarına uyum süreci olduğunu ve Türk halkının da bu sürece sahip çıktığını aktardı.

Hedef: Tam Üyelik

Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinde yönelik gayet sıkı ve ciddi bir şekilde devam ettiğin ortaya koyduğunu söyledi.

Bu sürecin kolay olmadığına ve yapılacak pek çok şey bulunduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu aşamada önemli olanın, bir ülkenin iktidar ve muhalefetiyle bir bütün olarak, bu sürece bağlı olması olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretiyle, hem Türkiye'de, hem de AB içerisinde yeni bir ivmenin oluşması beklentisini dile getirerek, Komisyon çalışmalarından duyduğu memnuniyeti de aktardı.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler ve gelinen durumun yanında, daha geniş çerçevede stratejik konuların görüşüldüğünü aktaran Gül, aynı zamanda, Orta Doğu, Irak, Afganistan, Kafkaslar gibi önemli konuların da ele alındığını kaydetti.

Türkiye'nin, görüşülen konulardaki çalışmalarını, AB ile bütün olarak yaptığını, dış politika ve güvenlik politikalarının AB ile uyum içerisinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu açıdan bizim yaptığımız bu faaliyetler, aynı zamanda AB'nin hanesine yazılması gereken konulardır" diye konuştu.

Barroso: "Türkiye-AB İlişkileri Çok Sağlam ve Güçlü"

AB Komisyonu Başkanı Barroso da açıklamasında, Cumhurbaşkanı Gül ile çok kapsamlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, uzun vadeli stratejik çıkarlar açısından Türkiye ile AB'nin birlikte çalışmalarının önemine değindi. AB Komisyonu Başkanı Barroso aynı zamanda, Türkiye ile AB arasında çok sağlam ve güçlü ilişkilerin söz konusu olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, bir soru üzerine, müzakereler çerçevesinde, enerji faslının da açılması gerektiğini belirtti. Bunun Komisyon'un görüşü olduğunun altını çizen Barroso, AB Konseyi'ndeki bazı sıkıntıların aşılacağını ümit ettiklerini ifade ederek, Çek Cumhuriyeti'nin dönem başkanlığı süresinde iki faslın daha açılabileceğini de sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı