KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'deki Türk Bilim Elçilerine Seslendi: "Türkiye'nin Gurur Kaynağısınız"

24.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Boston’da, Türk akademisyenlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, “Aranızda dünya çapında temayüz etmiş ve çalışmaları okunan çok değerli kişiler var. Bir ülke için bundan büyük bir gurur kaynağı olamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, ABD'deki ikinci durakları olan Boston'da akademisyenlerle akşam yemeğinde bir araya geldi.    

 

Cumhurbaşkanı Gül, 80'e yakın akademisyenin katıldığı akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, akademisyenlerle birlikte olmaktan çok büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.  


“HEPİNİZ AYRI AYRI TÜRKİYE'NİN GURUR KAYNAĞISINIZ”  

ABD'ye BM'nin 65.Genel Kurulu için geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Sizler de uzun yıllardır burada olan insanlar olarak biliyorsunuz, BM Genel Kurulu olunca bütün dünyanın buluştuğu yoğun bir hafta geçiyor burada. Her ülkenin devlet başkanı, başbakanı, dışişleri bakanı muhakkak olmak üzere, herkes burada oluyor ve birçok görüşme, faaliyet yapılıyor. İşte bu faaliyetleri yoğun bir şekilde bu hafta yaşadık. Ayrıca Türkiye açısından çok önemli başka bir nokta vardı. BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yaptık, tarihimizde ilk defa oldu ve bu vesileyle bir de Güvenlik Konseyi'nde zirve toplantısı düzenledik. Bu resmî toplantıların marjında da çeşitli düşünce kuruluşlarında, basında, üniversitelerde konuşmalar yaptık, işlerimizi, görevlerimizi tamamlayıp geçerken burada bir ara verdik, sizlerle buluştuk. Sizlerle buluşmayı çok anlamlı ve çok gurur verici olarak ifade ettim, çünkü hepiniz ayrı ayrı Türkiye'nin gurur kaynağısınız, hepiniz ayrı ayrı olağanüstü değersiniz'' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN BİLİM ELÇİLERİ

Boston'ın ABD'nin bilim ve entelektüel merkezi olarak bilindiğine, dolayısıyla buradaki üniversitelerde ders vermenin çok ayrıcalıklı bir görev olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “O bakımdan aranızda ayrı ayrı dallarda temayüz etmiş, sadece ülkemizde ya da bölgemizde değil, dünya çapında temayüz etmiş, bilinen, takip edilen, çalışmaları okunan çok değerli kişiler var. Bir ülke için bundan büyük bir gurur kaynağı olamaz'' dedi.

“TÜRKİYE'NİN GÜCÜ VE PRESTİJİNE AYRICA PRESTİJ KATIYORSUNUZ”

Akademisyenlerin bu ayrı ayrı başarılarının Türkiye'nin gücüne ve prestijine de ayrıca prestij kattığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Tabii sizlere kolaycılığa kaçıp, 'beyin göçü oldu, dolayısıyla bu kadar kıymetli insanlar Türkiye'ye gelin' deme kolaycılığını göstermeyeceğim açıkçası. Tabii ki gelirseniz hepinizin başımızın üstünde yeriniz var. Türkiye'nin çok değiştiğini göreceksiniz. Ama kendi tercihiniz olarak burada durmaya ve burada öğretmeye devam ettiğiniz süre içerisinde ülkeyle olan irtibatlarınızı ne kadar canlı tutarsanız ve Türkiye'den gelen, ileride sizler gibi olacak gençlere ne kadar çok fırsat verirseniz ve bununla ilgili ne kadar çok özel gayret gösterirseniz, bundan da tabii büyük memnuniyet duyarız” diye konuştu.

AKADEMİSYENLERE ÇAĞRI  

Bilim elçilerimizin ABD’de bulundukları süre içinde de bir şekilde Türk bilim dünyasına çok büyük katkıları olacağına inandığın kaydeden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun çeşitli elastik yolları vardır. Bunlar zaman zaman mevsimlik gidiş gelişler olabilir ya da başka bugünkü haberleşme araçları, imkânlar vasıtasıyla, Türkiye'de yine çok iyi üniversiteler var, orada dersler veya doktora öğrencileriniz olabilir, bunlarla ilgili çok güzel modeller geliştirilebilir. Sizler araştırma ve bilimle ilgili çalışmalarınızı yürütebilme açısından buradaki bütün imkânlara sahipsiniz. Dolayısıyla bunlar bir şekilde Türkiye'deki Türk gençlerinin de hizmetine sunulabilir. Dolayısıyla çok seçkin bir gruba, buraya gelemiyorsa orada doktoraları yönetilebilir, sizlerle devamlı temas içinde olabilirler ve buradan bu işi yönetebilirsiniz. Onlar da yine mevsimlik buraya gelebilirler ve tekrar dönebilirler'' şeklinde konuştu.  

ABD’DE ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN TÜRK ÖĞRENCİLER  

Türkiye'den ABD'ye çok sayıda öğrenci geldiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Hatta elime verilen notlardaki bir raporda okudum. OECD ülkeleri içinde, yine OECD rakamlarına göre Avrupa'da İngiltere, Fransa ve Almanya'daki öğrencilerin toplamından daha çok Türk öğrenci ABD'de mühendislik alanında doktora yapmış ve yapıyor. Bu doğrusu önemli bir şey. Bu şüphesiz ki Türkiye'nin geleceğinde çok büyük etki yapacak” dedi.  

“TÜRKİYE'NİN ALGILAMASIYLA, TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİ ÇOK FARKLI”  

Türkiye’nin çok değiştiğini ve bu inanılmaz değişimin bazen kafaları da karıştırabildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bunu, New York'ta bulunduğum süre içerisinde, çok sayıda konuşma yaptım, çok sayıda toplantıya katıldım, BM dışında. Türkiye'nin algılamasıyla, Türkiye'nin gerçekleri çok farklı. Türkiye resmî olarak çok farklı. Ama Türkiye'nin bugün yaptıklarıyla ilgili algılama da farklı. Bunları ne kadar çok konuşup anlatırsak ve Türkiye'nin aslında yaptığı her şeyin iyi ve iyilik yönünde olduğunu en iyi şekilde gösterirsek, inanıyorum ki herkes bundan mutlu olacaktır. Çünkü Türkiye değerli bir ülkedir'' şeklinde konuştu.  

ABD'nin dünyanın her bakımdan en büyük ülkesi, bilimin merkezi, bir süper güç olduğunu, Türk-Amerikan ilişkilerinin de çok önemli ve Türk dış politikasının temel direklerinden biri olduğunu vurgulayarak, burada yanlış anlamaların olmaması ve Türkiye'ye olan ilginin ve önemin devamlı artmasının da çok önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “O bakımdan inanıyorum ki hepinizin ayrı ayrı farkında olsanız da olmasanız da katkınız vardır. Çünkü burada nihayette sizin kendi alanlarınızda öne çıkmanız, ABD için çok büyük bir gurur kaynağı olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuz, Türkiye ile bağlarınız olduğu için, bizim için de aynı şekilde gurur kaynağıdır” dedi.  

“DAHA YÜRÜYECEK ÇOK YOLUMUZ, YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”

Türkiye'de iyi şeylerin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Burada çok eski yıllardan beri olanlar çok iyi bilecekler, Türkiye genellikle krizler, negatif şekilde gündemde olurdu gazetelerde, televizyonlarda. Ama bugün baktığımızda, Türkiye her açıdan, gerek demokratik standartlar gerek hukuk devleti olma gerek ekonomi gerek entelektüel hayat, tüm bunlarda spordan, müziğe kadar çok büyük, güzel gelişmeler var. Burada şunu da söylemek istemiyorum, size toz pembe bir manzara çizmek istemiyorum, muhakkak ki tenkit edilecek yanlarımız vardır, muhakkak ki hala noksanlarımız vardır, bunları da açıkça konuşma cesareti var bende. Onun için daha yürüyecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Ama genel olarak trende baktığımızda, olan şeylere baktığımızda, bunların hepsi çok sevindirici gelişmeler” dedi.

AVRUPA’NIN EN SAĞLIKLI ÜLKESİ

Dışarıdan da Türkiye'nin çok büyük bir ilgiyle takip edildiğine kaydeden Cumhurbaşkanı Gül New York'tayken BM'nin koridorlarında eski bir dostuna, bir devlet adamına rastladığını ve söz konusu devlet adamının, ‘eskiden Türkiye, Avrupa'nın hasta ülkesi olarak bilinirdi ama şimdi en sağlıklı ülkesi’dediğini belirtti ve ''Ekonomik başarılarımızı, büyümeyi, rakamları hep takip ettikleri için. Bunlar şüphesiz ki sizin için de gurur ve mutluluk kaynağıdır, çünkü insanın kendi ülkesiyle ilgili pozitif gelişmeler, dışarıda her zaman sizi sevindirecektir'' dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı