KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'e Barışa Katkılarından Dolayı Anlamlı Madalya

24.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'e Barışa Katkılarından Dolayı Anlamlı Madalya


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York`ta Dış Politika Derneği`nin (FPA) düzenlediği "Dünya Liderlik Forumu"na katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'e burada Ortadoğu`ya barışın getirilmesinde gösterdiği çabalardan dolayı, Dış Politika Derneği Madalyası (FPA Medal) sunuldu.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, verilen madalyanın Türkiye`nin, sorunlu Ortadoğu bölgesine uzun süreli barış ve istikrarı getirmek için gösterdiği kalıcı çabalara yaptığı katkının, uluslararası topluluk tarafından takdir edildiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Tarihte başka hiçbir bölgenin bu kadar uzun süre, küresel ölçekte yankıları olan, bu denli çok çatışmayla tahrip edilmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu çatışmalar ne kadar uzun sürer ve çözümsüz kalırsa, bölge ve dünya için riskler o kadar büyük olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu`daki çatışmaları çözmenin ve yeni sorunları önlemenin önceliğine inandığını, Ortadoğu ile jeopolitik yakınlığından kaynaklanan tarihsel ve kültürel bağlarının, Türkiye`nin bölgede meydana gelen gelişmelere özel olarak eğilmesine neden olduğunu söyledi.

Bölgede barış ve istikrarın korunmasında çıkarı olan ve bunu savunan bir ülke olarak Türkiye`nin son gelişmeler karşısındaki tutumunun `yapıcı bağlılık` özelliği taşıdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk diplomasisinin ana önceliğinin, gerilimin azaltılması ve nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla çatışmaların çözümüne olanak sağlayan koşulların meydana getirilmesi olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, öte yandan reform çabalarını desteklemenin insan hakları, demokrasi, cinsiyet eşitliği, iyi yönetim ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler ile kültürler arası ve dinler arası diyaloğun güçlendirilmesinin, diyaloğun ve uzlaşmanın geliştirilmesinin düşüncelerinin temel ilkeleri olduğunu da belirtti.

Türkiye`nin tarihsel ve kültürel altyapısı ve aynı zamanda çağdaş sicili sayesinde tüm bölge ülkeleriyle iyi ilişkileri sürdürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "İnanıyorum ki Türkiye`nin bölgede sahip olduğu güven, hem bizim hem de uluslararası topluluk için bir değerdir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra BM Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in verdiği resepsiyona katıldı. Türk Evi'ndeki resepsiyonda Pakistan Devlet Başkanı Zerdari de bulundu. 

Cumhurbaşkanı Gül, New York Modern Sanatlar Müzesi`nde, Clinton Küresel Girişim Toplantısı açılış resepsiyonuna katılarak, burada ABD eski Başkanı Bill Clinton ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü kapıda karşılayan ABD eski Başkanı Clinton ile Cumhurbaşkanı Gül bir süre sohbet etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı