KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin Önde Gelen CEO'larıyla Kahvaltıda Buluştu

22.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


ABD’nin önde gelen şirketlerinin Türk ve Amerikalı üst düzey yöneticilerine Türkiye’ye yatırım çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin reformları sürdürme konusunda kararlı olduğunun altını çizdi.

BM 65. Genel Kurulu münasebetiyle New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü temaslarına ABD’de önde gelen şirketlerin Türk ve Amerikalı üst düzey yöneticileriyle, kaldığı The Plaza otelinde, kahvaltıda bir araya gelerek başladı. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan ve diğer yetkililer katıldı.

TÜRKİYE’YE YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye’de son yıllarda yaşanan büyük gelişmeleri özetleyen Cumhurbaşkanı Gül, CEO’lara Türkiye’ye yatırım çağrısında bulundu. Türkiye’nin reformları sürdürme konusunda kararlı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin jeopolitik öneminin yatırımcılar için büyük bir avantaj oluşturduğunu belirtti.

KRİZDE BİLE YILLIK 8 MİLYAR DOLARDAN FAZLA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM

İstanbul’un, yatırım için bakıldığında, büyük bir coğrafyanın merkezi konumunda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye yatırım yapmakla sadece Türkiye değil başta Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere tüm Orta Asya ile ticaret yapma imkânları oluşturacağını söyledi. Türkiye’ye eskiden yıllık 1 milyar dolar bile doğrudan yabancı yatırım gelmediğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, artan cazibesine paralel olarak Türkiye’ye, krizde bile yıllık 8 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırım geldiğini vurguladı.

“TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK HEDEFLERDEN BİRİ AB ÜYELİĞİDİR”

Dünya ile çalışabilir serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir Türkiye için çalışıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Gümrük Birliği Üyeliğine geçildiğini ve bu konuda Türkiye’de çok mesafe kat edildiğini anlattı.

Kişiye göre değil, kurallara göre çalışan bir hukuk sistemi kurulduğunu, bu çerçevede siyasi ve ekonomik reformlara hız kesmeden devam edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, AB üyeliğinde, Türkiye’nin reformları devam ettirmede kararlılığını sürdüreceğini belirtti.

Türkiye’nin komşularıyla sıfır problem politikası çerçevesinde, tüm komşularıyla ilişkilerini geliştirdiğini, hatta bazen bu konuda yanlış anlaşılmayı bile göze alarak barışı tesis etmek adına önemli girişimlerde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda sağlanan istikrarla Türkiye’nin geleceğe güvenle baktığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle devam ettirdi: “Türkiye’nin önündeki en büyük hedeflerden biri AB üyeliğidir. Bu konuda bazen hızlı bazen yavaş ilerlemeler olsa da Türkiye’nin yönü ve hedefi bellidir. Bunun da yatırımcılar için önemli bir güvence oluşturacağını düşünüyoruz. AB, Türkiye konusunda üzerine düşeni yapamasa da biz eksikliklerimizin farkındayız ve bu konuda bir yol haritası oluşturduk. Üye olacakmış gibi, AB’nin alıp almamasına bakmadan, reformları sürdüreceğiz.”

“RİSK PRİMİ KONUSUNDA İSPANYA, PORTEKİZ VE İTALYA’DAN DAHA İYİ DURUMDAYIZ”

Yatırımcıların yatırım yapmak için iki önemli kriter aradığını, bunların yatırıma karşılık gelecek getiri ile bir ülkenin risk primi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, risk primi konusunda Türkiye’nin İspanya, Portekiz ve İtalya’dan daha iyi bir konumda olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-ABD TİCARET HACMİNİN ARTIRILMASI İÇİN: ‘GÖREV GÜCÜ’

Türkiye’nin Rusya ile ticaret hacminin 40 milyar doların üstüne çıktığını ama müttefik ABD ile sadece 12 milyar dolarda kaldığını, bunu Barack Obama ile de paylaştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun sonucunda da iki ülke arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla bir görev gücü (task force) kurulduğunu ifade etti.

THY’nin krizde bile büyüdüğünü, seferler için uçak yetiştiremediğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika açılımının da önemli olduğunu, bu çerçevede 18 Afrika ülkesinde diplomatik temsilcilik açıldığını bildirdi.

KAHVALTIYA KATILAN TÜRK VE AMERİKALI CEO’LAR

Abdallah Salloum (Harman),
Anne Altman (IBM),
Charles Stonehill (Better Place),
Dave Downing (Lindsay),
David Hess (Pratt & Whitney),
Didier Michaud – Daniel (Otis),
Dil Kulathum (Cardone),
Hernan Vaisman (International Flavors & Fragrances),
Jay Collins (Citi Group),
Jean-Marc Gilson (Dow Corning),
Jean-Michel Halfon (Pfizer),
Jim Cree (Clopay),
Neal Rider (Americold Logistics),
Ömer Bilgiseven (Metro Group),
Syed Jafry (Thermo Fisher Scientific),
Timothy Main (Jabil),
Türker Uğur Sokullu (SoftCom),
Wasiq Bokhari (Cleantech Circle).

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı