KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül ABD'ye Gitti

20.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ABD'ye Gitti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin Üst Düzeyli Bölümü'ne katılmak üzere ABD'ye gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, New York`a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı`nda yaptığı açıklamada, gerçekleştireceği temaslara ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika Kıtası'na verdiği önemi hatırlatarak, bu çerçevede 22 Eylül Pazartesi günü Afrika'nın kalkınması temalı toplantıya konuşmacı olarak katılacağını söyledi.

23 Eylül Salı günü, BM Genel Kurulu açılış oturumunda konuşma yapacağını ve Türkiye'nin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişinde bulunmak üzere bir dizi üst düzey toplantıya katılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 23 Eylül'de gerçekleştirilecek ABD ve Irak Devlet Başkanları'nın Irak konulu brifingine katılacağını aktardı.

24 Eylül'de, "Bin yıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı" ile bu kapsamda düzenlenecek "Fakirlik ve Açlık" konulu yuvarlak masa oturumunda konuşma yapacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul'a katılacak olan diğer devlet ve hükümet başkanlarıyla da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini söyledi. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de bir görüşme yapacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları sırasında Türkiye'nin, 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin destek talebini bir kez daha muhataplarına ifade edeceğini bildirerek, "Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin bu yıl Ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin, uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum" dedi.

ABD'de bulunduğu süre içinde, çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenleyecekleri etkinliklere katılarak, Amerika ve dünya kamuoyunu Türk dış politikası ve ekonomisinin çeşitli boyutlarıyla ilgili olarak aydınlatacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlarımızla da bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 29 Eylül'de Türkiye'ye döneceğini belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı