KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Balkanlar: "Farklı Çiçeklerin Toplandığı Güzel Bir Buket"

23.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Balkan Liderleri Zirvesi'ne katılan liderlerin ortak paydasının 'Balkan bölgesine sahip çıkmak' olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, 'Balkanların geleceğinin parlak olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akşam saatlerinde ise, Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen ve Balkanlardaki ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bakanlarının katıldığı “Balkan Liderleri Zirvesi” galasında, onur konuğu olarak bir konuşma yaptı.

65. Dönem BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinin devlet başkanı, başbakan ve dışişleri bakanlarının New York'ta olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu fırsatı değerlendirerek Balkan liderlerini bu toplantıda bir araya getiren kurumlara teşekkür etti ve toplantıya ev sahipliği yapmaktan da büyük onur duyduğunu kaydetti.

LİDERLERİN ORTAK NOKTASI: ‘BALKAN BÖLGESİNE SAHİP ÇIKMA’

Zirveye katılan liderlerin üzerinde durdukları ortak hususun ‘Balkan bölgesine sahip çıkmak’ olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Hepimiz bu bölgeye, kendi bölgemize sahip çıkıyoruz. Ve hepimiz komşuluk bilinci içerisinde, birbirimize saygıyı, sevgi ve muhabbeti daha da çoğaltmak için çalışıyoruz" dedi.

“BUGÜN DAHA ÇOK DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR”

Balkan ülkelerinin üst düzey yetkililerinin bir araya geldiklerinde hemen adetlerin, yemeklerin ve müziklerin ne kadar birbirine benzediğinden, pek çok kelimenin ortak kullanımından söz ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlardaki bütün etnik grupların hepsinin birbirleriyle akrabalıkları bulunduğunu vurguladı ve: “Bugün hepimizin daha çok dayanışma, iş birliği içerisinde olmamız gerekiyor ve mevcut problemleri konuşarak, diyalogla, tartışarak, siyaset ve diplomasi yoluyla çözmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BALKANLARIN NATO ŞEMSİYESİ ALTINDA OLMASI, BALKANLARA GÜVEN VE İSTİKRAR GETİRECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Atlantik Kurumları altında birleşirsek çok daha istikrarlı bir durum çıkacak. NATO, tabii bir güvenlik ve savunma birimi, ama aynı zamanda NATO'nun başka işlevleri de var. Onun için biz, bütün Balkan ülkelerinin NATO içerisinde yer almalarını çok arzu ediyoruz” dedi. Türkiye’nin, NATO'nun en eski ortaklarından biri olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Balkan ülkeleri NATO'ya üye olmak istediğinde, Türkiye'nin desteklediğini ifade ederek, henüz üye olmayanların da süreçlerinin tamamlanarak NATO içerisinde yer alacaklarını, o zaman birçok problemin otomatik olarak çözüleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Balkanların NATO gibi büyük bir şemsiyenin altında olmasının, Balkanlara güven ve istikrar getireceğini bildirdi. Güvenlik, istikrar olmayınca iş birliğinin, iş birliği olmayınca da zenginleşmenin olmayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Bir gün bütün Balkan ülkelerinin NATO'nun tam üyesi olması arzumuzun gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

“TÜM BALKAN ÜLKELERİNİN BİR GÜN AB'YE TAM ÜYE OLACAĞINA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, AB üyeliğinin de Balkan ülkeleri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, AB'nin tam üyesi olan Balkan ülkelerini tebrik ettiklerini, müzakereleri devam eden Balkan ülkelerin bulunduğunu kaydetti. AB üyeliğinin de ülkelere ekonomik birikim, güvenlik, istikrar vaat ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla bütün Balkan ülkelerinin bir gün AB'ye tam üye olacağına kesinlikle inanıyorum. Balkanlar Avrupa'nın kıyısı değil, Avrupa'nın ortasıdır, büyük Avrupa haritasına baktığımızda Balkanlar gerçekten önemli şekilde Avrupa'nın merkezindedir. Dolayısıyla AB haritasına bakıldığında Balkanların onun dışında kalması söz konusu olmaz." dedi.

AB'ye üye ülkelerin bu anlayışla Balkan ülkelerine üyelik yolunda destek vermeleri gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra şunları kaydetti: “AB'ye üye olmayan Balkan ülkelerine de düşen görev, AB'ye üye olmak için gerekli reformları, kriterleri kararlı şekilde yapmaktır. Bütün bunlar her ülkenin kendi çıkarına olacaktır ve her ülkeyi de güçlendirecektir. O bakımdan burada karşılıklı sorumluluklar vardır ama nihayetinde AB büyük bir şemsiyedir, şemsiyenin altında bütün Balkan ülkeleri birleştiğinde, NATO şemsiyesi altında da birleştiklerinde, inanıyorum ki her şey çok daha kolay olacaktır.”

Balkanların “farklı çiçeklerin toplandığı güzel bir buket” olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu farklı çiçeklerin hepsinin ayrı bir zenginliği, güzelliğinin olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, “Balkanların geleceğinin parlak olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın, son diplomatik çabalarımız, çalışmalarımız, ikili, üçlü toplantılarımızın güzel neticeleri olacak” sözleriyle tamamladı.

GECEYE KATILAN BALKAN ÜLKE LİDERLERİ

Geceye Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ cumhurbaşkanları ile Bulgaristan Başbakanı, Yunanistan Dışişleri Bakanı vekili, Hırvatistan Dışişleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi ve Arnavutluk Dışişleri Bakanının yanı sıra, New York Valisi David Paterson da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül toplantının ardından, Coca Cola Başkanı ve Üst Yöneticisi Muhtar Kent'i, kaldığı The Plaza Otelinde kabul etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı