KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan Ziyaretini Değerlendirdi

12.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan Ziyaretini Değerlendirdi


Türkmenistan ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkeye üçüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve her gidişinde onu daha değişmiş ve gelişmiş bulmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkmenistan’a üçüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve her gidişinde Türkmenistan’ı daha değişmiş, daha gelişmiş bulmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

TÜRKMENİSTAN’DA TÜRK FİRMALARININ YAPTIĞI İŞLER

Ziyaretini Hazar kıyılarındaki Avaza bölgesinde bulunan Türkmenbaşı şehrine gerçekleştirdiğini, bu bölgeye iki sene önce gittiğinde çok büyük kalkınma hamleleri, yatırımlar, oteller ve turizm projelerinin söz konusu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyareti sırasında da söz konusu projelerin büyük bir kısmının gerçekleştiğini ve bunların yüzde 90’ını Türk firmalarının yaptığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN GAZ İHTİYACI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’da gerçekleştirdikleri görüşmelerde, siyasi konuların yanında enerji konularını da ele aldıklarını ifade etti. Türkmenistan’ın, çok büyük gaz rezervlerine sahip olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan gazlarının farklı piyasalara, özellikle de Nabucco projesi içerisinde Avrupa piyasasına Türkiye üzerinden ulaşması ve Türkiye’nin gaz ihtiyacı konusunu ele aldıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılı olan 2011’de kutlamalara Türkiye’nin de katılacağını belirtti. Açıklamasında Türk Cumhuriyetlerine verdiği öneme de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Hepsine gerekirse senede birkaç kez gidip geliyorum. Yaptığımız Türk Konseyi, 18 sene sonra gerçekleşen aslında büyük bir rüyadır. Orada ilişkilerimizi çok daha güçlü ve kurumsal hale dönüştürüyoruz. Ticaretimiz, ekonomimiz, diğer konularda bütün iş birliğimiz güçlü bir şekilde gelişiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, ziyareti sırasında gösterdiği misafirperverlikten dolayı Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’a ve hükümetine teşekkür etti.

TÜRBAN KONUSU

Açıklamasının ardından bir basın mensubunun sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Bir şey söyleyeyim mi, bu türban konusundan bıktım, açık söyleyeyim. Lütfen sen alınma da gazeteci olarak; tabii senin sorma hakkın var her şeyi. Ama bu konulardan bıktık doğrusu, açık söyleyeyim. Bu kadar nedir, konuş konuş. Yani bu kadar Türkiye’nin işleri varken, Türkiye temel haklar ve özgürlüklerde Avrupa Birliği gibi bir ülke olacaktır. En gelişmiş demokratik standartlar Türkiye’de gerçekleşecektir. Bu anlamda özgürlüklere tabii ki önem veriliyor. Sanki Türkiye’nin başka bir meselesi yokmuş gibi, sadece her oturumda bu, her şeyde bu; televizyonlara bakıyorum, konuşulan mevzular bunlar bunlar bunlar. Bırakın herkesi serbest bırakın, herkes ne düşünüyorsa konuşsun, ne istiyorsa yazsın, ne istiyorsa giysin. Zaten konu üniversitelerle ilgili bir konu. Üniversitelerin dışında herhangi bir başka tartışma yok. Yani bunu tekrar tekrar getirmenin bir anlamı yok” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı