KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Türkmenistan: İlişkilerini Her Alanda Geliştiren İki Kardeş Ülke

12.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye-Türkmenistan: İlişkilerini Her Alanda Geliştiren İki Kardeş Ülke

 

Türkmenistan’a iki günlük ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ülke halkları arasında mutluluk ve gururla takip edildiğini söyledi.

Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un davetlisi olarak, Türkmenistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı'na varışında, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından resmî tören ile karşılandı. Daha sonra Havalimanı Büyük Şeref Salonu’nda her iki cumhurbaşkanı bir süre baş başa görüştü.

 

Karşılama
Avaza
Işık Gösterisi

 

TÜRK İŞ ADAMLARINA GÖSTERİLEN YAKINLIK İÇİN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, ticari ilişkilerin güçlü bir şekilde geliştiğini vurgulayarak, Türk iş adamlarına ve müteahhitlerine gösterilen güven ve yakınlık için teşekkür etti. Türkmenistan’a 2007’de geldiğinde 1 milyar dolar olan ticaret hacminin 2 milyar dolara çıktığına dikkati çekerek, bu rakamın çok daha artacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Türk iş adamlarını inşaat dışında, imalat ve sanayi alanlarında da yatırım yapmaya davet ediyorum. Kendileriyle yapacağım iş toplantısında da bunları söyleyeceğim” dedi.

 

Yemek
Heyetler Arası
İşadamları

 

AVAZA ULUSAL TURİSTİK BÖLGESİ

Cumhurbaşkanı Gül'e Türkmenistan'da Hazar Denizi'nin kıyısına kurulan Avaza Ulusal Turistik Bölgesi'nin Geliştirilmesine İlişkin Proje'nin sunumu yapıldı. Sunum sırasında Balkan Vilayet Valisi Satlyk Satlykow’un, maket üzerinde verdiği bilgiye göre, proje için Hazar Denizi'nin iki yakasından açılan kanallar, deniz kıyısında birleştirilerek 7 km. uzunluğuna ulaşan tek bir kanal haline getirildi.

 

Basın Toplantısı
Basına Açıklama
Soru Cevap

 

CUMHURBAŞKANI GÜL ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Her iki cumhurbaşkanı yemeğin ardından, Avaza Ulusal Turistik Bölgesi'nde fıskiyurbaşkanıe ve lazer ışıklı su gösterilerini izledi.

 

 

“TÜRK HALKININ ATALARININ ÇIKTIĞI TOPRAKLARDA OLMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUM”

Türkmenistan ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov başkanlığında heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türk halkının atalarının çıktığı topraklarda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Türkmen yetkililerle çok sık bir araya geldiklerini, kısa süre önce Türkçe konuşan ülkelerin katılımıyla yapılan toplantıda yan yana olduklarını hatırlattı. Avaza Ulusal Turizm bölgesine ikinci kez geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretinde büyük bir gelişme kaydedildiğini gördüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Türkmen halkına Türklerin sevgilerini sundu ve Türkmen halkının Kurban Bayramı’nı kutladı. İki ülke arasındaki yakın dostluk ve kardeşliğin, iş birliğinin geliştirilmesinin en önemli kaynağı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede çok güzel şeyler yapıldığını ifade etti.

 

 

İKİ LİDERİN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ülke halkları arasında mutluluk ve gururla takip edildiğini belirterek, her fırsatta bir araya gelerek ülkelerin geleceği için istişarelerde bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası ve baş başa görüşmelerde birçok önemli konuya değindiklerini, kalkınma çalışmalarında, inşaatta, sanayide, enerjide çok güzel işler yapıldığını, bunların yanında gelecekte yapılabilecek konuları ele aldıklarını bildirdi.

 

 

TÜRKİYE VE TÜRKMENİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN HER ALANDA GELİŞTİRİLMESİ

Ticaretin geliştirilmesi, ulaşım yollarının birbirine daha hızlı bağlanmasıyla ilgili projeleri gözden geçirdiklerini ve bunların kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak kültürümüzü, ortak tarihî mirasımızı yeni nesillere taşımak için yapılacak faaliyetleri konuştuk. Özellikle eğitim konusunda ve inovasyon dediğimiz araştırma-geliştirme konularında iş birliğine önem verdiğimizi tekrarladık ve bir de anlaşma imzaladık, bilimler akademileri arasında. Sağlık konusuna verdiğimiz önemi konuştuk. Halkımızın sağlığı, bu konudaki bilimsel çalışmaları geliştirmek için bir anlaşma imzaladık. Çok kararlı bir siyasi iradeyle, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki her alanda ilişkileri geliştirme konusundaki inancımızı bir kez daha tekrarladık.”

 

 

BERDIMUHAMEDOV: “TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEME SAHİP TİCARİ VE EKONOMİK PARTNERİMİZDİR”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’da yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri görüşmede, “Türk ve Türkmen kardeşlik ve dostluğunun daha da gelişmesine hizmet edecek, özellikle çeşitli alanlarda verimli iş birliğinin gerçekleştirilmesini benimsedik. Türkiye, ana ve stratejik öneme sahip, ticari ve ekonomik partnerlerimiz arasında yer almaktadır. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yani, Türkiye Türkmenistan'ın stratejik öneme sahip ticari ve ekonomik partneridir” dedi.

 

 

SAĞLIK VE TIP ENDÜSTRİSİ ALANLARINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Toplantı sırasında, resmî ziyarete ilişkin ortak bildiriyle Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkmenistan Bilimler Akademisi arasında Sağlık ve Tıp endüstrisi alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

 

 

TÜRK İŞ ADAMLARININ FEDAKÂRLIĞI

Cumhurbaşkanı, Türkmenbaşı şehrinde Türkmenistan'da iş yapan Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, Türk iş adamlarının yurtdışında yaptığı işler ve yatırımlarından kendisinin ve Türkiye'nin büyük bir gurur duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, birçok iş adamının, 1991 yılında siyasetçiler ve diplomatlardan önce Türkmenistan’a geldiğini ve fedakârlıklar yaparak, büyük işler yaptığını belirterek, “Bunların da kıymetini hem biz, hem Türkmenistan biliyor, bilmesi de lazım” dedi. Gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov'un da, Türk iş adamlarını çok takdir ettiğini söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov'un, “Aşkaabat'ı Türk iş adamları yaptı, buradaki işlerin yüzde 90'ını Türk iş adamları yaptı, daha büyük projeleri de Türk iş adamları yapacak belki” dediğini belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı