KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'den Türkmenistan Ziyareti Değerlendirmesi: "Üçlü Buluşma Türk Dünyasına Örnek Olmalı"

29.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'den Türkmenistan Ziyareti Değerlendirmesi: "Üçlü Buluşma Türk Dünyasına Örnek Olmalı"


Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan`dan ayrılmadan önce Türkmenbaşı Havaalanı`nda basın mensuplarına, Türkmenistan ziyareti ve temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Berdimuhammedov ve Aliyev ile yaptığı görüşmelerin, üç ülke arasındaki iş birliği ve yakınlaşmayı çok daha ileri düzeylere götürmeyi amaçladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, aynı zamanda Türk dünyasının diğer ülkelerine de örnek olmaktadır. Burada sadece spesifik bir mesele değil, çok geniş meseleler de konuşuldu" dedi.

İki kardeş ülkenin cumhurbaşkanlarıyla bir araya gelmelerinin simgesel olmaktan öte anlamlar taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki yakınlaşmanın herkesi memnun ettiğini belirterek, "Kardeşler arasındaki ilişki ne kadar artarsa o kadar seviniriz. Buna Türkiye`nin müdahil olması ayrıca bir önem arz etmektedir. Bugün çok geniş konuları konuştuk. Bütün Türk dünyasını, ülkeler arasındaki ilişkileri derinlemesine konuştuk. Ekonomik, kültürel, siyasi ve enerjiyle ilgili tüm konuları geniş geniş ele aldık. Gayet faydalı oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Üç Devlet Bir Millet

Türk, Türkmen ve Azeri sanatçıların sergilediği kültürel programın önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu etkinlikle üç devletin bir millet olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Bir gazetecinin, Türk sanatçı Nilgün Kızılcı ve Türkmen Kerimberdi Gurbanaliyev`in "Türkmen Gelini" türküsünü birlikte seslendirdiklerini hatırlatması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Bir Türkmen ile bir Türk aynı türküyü söylüyor, gördünüz. Aynı türkü, aynı kelimelerle ifade ediliyor aslında. Bütün bunlar bizim birbirimize nasıl yakın olduğumuzu, birbirimizin nasıl akrabası ve kardeşi olduğumuzu göstermektedir. Belki uzun yıllar birbirimizden çok ayrı kaldık. Belki 25 yıl önce Aşkabat, Almatı neresi desem, bilinmezdi. Üniversite mezunları bile bilmezdi. Böyle acı bir dönem geçmiştir. Ama bugün ne kadar yakın olduğumuzu, ne kadar birbirimizin kardeşi olduğumuzu tekrar keşfediyoruz ve artık bunun ötesine geçiyoruz. Bu, sadece hissiyatta kalmıyor; büyük projelere, çok büyük işbirliğine yansıyor. O bakımdan çok memnuniyet verici."

 

 

"Enerji Önemli Ama…"

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine de, enerjiyle ilgili konuları "çok büyük ve önemli meseleler" olarak niteleyerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in Türkmenistan, İran ve Kazakistan`a yaptığı ziyaretlerin, Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkilerin ne denli sıkı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Bu tür buluşmaların bölgesel ve uluslararası projelerin konuşulmasına fırsat verdiğini de belirten Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin enerji gibi dar bir alana indirgenmemesini ve geniş biçimde değerlendirilmesini istedi.

Avaza Serbest Turizm Bölgesi`ndeki birçok inşaatın üzerinde Türk bayrağı dalgalandığını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bunu, Türk iş adamlarına duyulan güven ve verilen desteğin göstergesi olarak yorumladı.

 

Cumhurbaşkanı Gül'e "Gesi Bağları", Bakan Güler'e "Ordu'nun Dereleri"

Cumhurbaşkanı Gül beraberinde Ankara`ya gelmekte olan Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarına, Türkmen ve Azeri sanatçılarla gösterilerindeki başarıları dolayısıyla kutlama ve teşekkür dileklerini iletti. Soprano Funda Ateşoğlu ve diğer sanatçılar da Cumhurbaşkanı Gül`ün memleketi olan Kayseri`den "Gesi Bağları" türküsünü okuyarak Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ettiler. Sanatçılar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler için de, memleketi Ordu`dan "Ordu`nun Dereleri" türküsünü seslendirdiler.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı