KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye-Türkmenistan İlişkileri Güçlü Bir Şekilde Gelişiyor"

12.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile görüşmesinin ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki yakın dostluk ve kardeşliğin, iş birliğinin geliştirilmesinin en önemli kaynağı olduğunu kaydetti.

Türkmenistan’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov tarafından görüşmelerin yapıldığı Serder Otel’e gelişinde karşılandı. Basın mensuplarının fotoğraf çekiminin ardından her iki cumhurbaşkanı baş başa görüşme gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Baş başa görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov başkanlığında heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türk halkının atalarının çıktığı topraklarda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Türkmen yetkililerle çok sık bir araya geldiklerini, kısa süre önce Türkçe konuşan ülkelerin katılımıyla yapılan toplantıda yan yana olduklarını hatırlattı.

Avaza Ulusal Turizm bölgesine ikinci kez geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretinde büyük bir gelişme kaydedildiğini gördüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Türkmen halkına Türklerin sevgilerini sundu ve Türkmen halkının Kurban Bayramı’nı kutladı. İki ülke arasındaki yakın dostluk ve kardeşliğin, iş birliğinin geliştirilmesinin en önemli kaynağı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede çok güzel şeyler yapıldığını ifade etti.

TÜRK İŞ ADAMLARINA GÖSTERİLEN YAKINLIK İÇİN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, ticari ilişkilerin güçlü bir şekilde geliştiğini vurgulayarak, Türk iş adamlarına ve müteahhitlerine gösterilen güven ve yakınlık için teşekkür etti. Türkmenistan’a 2007’de geldiğinde 1 milyar dolar olan ticaret hacminin 2 milyar dolara çıktığına dikkati çekerek, bu rakamın çok daha artacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Türk iş adamlarını inşaat dışında, imalat ve sanayi alanlarında da yatırım yapmaya davet ediyorum. Kendileriyle yapacağım iş toplantısında da bunları söyleyeceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın ulaştırma hatlarına yönelik büyük projeleri tamamlandığında ticaretin daha da artacağını, Türkmenistan’ın doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan çok büyük demiryolu projeleri geliştirdiğini, bunu takdirle izlediklerini söyledi.

ESKİ İPEK YOLU DEMİRYOLUYLA CANLANIYOR

Türkiye’nin de eski İpek Yolu’nu adeta canlandırırcasına demiryolu bağlantıları yaptığını, böylece Çin ve Kazakistan’dan gelen yolların Türkiye üzerinden Londra’ya, Paris’e bağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın da İpek Yolu üzerinde olduğunu ve bu hatta yer alacağını söyledi. Bu gelişmenin sadece Türkiye ile Türkmenistan arasında değil Türkmenistan ile dünya arasındaki ticareti de arttıracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, böylece Türkmen mallarının Avrupa pazarına daha rahat taşınabileceğini dile getirdi.

ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

İlk etapta Türkmenbaşı-Bakü arasındaki Ro-Ro seferleriyle bu bağlantının kurulabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, enerji alanında da iş birliğine çok önem verdiklerini belirterek, Türkmenistan’ın doğal gaz rezervlerinin büyüklüğüne dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasında doğal gaz konusunda yapılacak iş birliğinin gelecekte bu alandaki ilişkileri devam ettireceğine inandığını vurguladı.

EĞİTİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER

İki ülke arasında eğitim alanındaki ilişkilerin bulunduğu noktadan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin son yıllarda bilimsel projelere büyük önem verdiğini, bu konulara büyük kaynaklar ayırdığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, profesörlerin ve bilim kurumlarının ortak proje yapmalarını teşvik etmeleri gerektiğinin altını çizerek, bu alandaki iş birliği önerilerini YÖK’e sunacağını ve iki ülke kurumları arasında sıkı iş birliğinin hemen başlayacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin çok güçlü bir sağlık sistemi bulunduğunu, bu alandaki iş birliğinin de önemli imkânlar sunacağını belirtti.

“TÜRKMENİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞININ 20. YILI TÜRKİYE’DE DE KUTLANACAK”

2011’in Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yılı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu yıl dönümünü sadece siz değil, biz de kutlayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda ortaklaşa büyük programlar yapılması gerektiğini, birçok kültürel çalışma gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Avaza’da yapılması planlanan fuara Türkiye’nin mutlaka katılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Türkmenistan Sinema Festivali’ni hayata geçirmekten büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül “Bu konuda başka şeyler de düşünelim, sanat faaliyetlerini çok güzel yapıyorsunuz. Folklar gösterilerinden hep etkilenirim. Sizleri tebrik ediyorum. 20. bağımsızlık yıl dönümünüzü ve yaklaşan bayramınızı kutluyorum” diye konuştu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da konuşmasında, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki destek ve iş birliğinin iki ülke ve dünyanın çıkarına olduğunu ifade ederek, bunun bölgesel iş birliklerinin gelişmesine de katkı sağlayacağını dile getirdi.

Konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin başarıları karşısında içtenlikle sevindiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, Türkiye’nin tüm girişim ve çabalarının başarıyla sonuçlanacağından emin olduklarını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı