KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan'a Gitti

28.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan'a Gitti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül beraberindeki heyetle birlikte iki günlük çalışma ziyareti yapmak üzere, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un davetlisi olarak Türkmenistan`a gitti.

Türkmenistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ve Türkmenistan'da bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile üçlü istişarelerde bulunacağını belirtti. Türkmenistan ile ilişkilerin son dönemde ivme kazanması ve kuvvetlenmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin de kardeş ülkelere yakışır şekilde gelişmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan: Üç Kardeş Ülke

Cumhurbaşkanı Gül, muhatapları ile gerçekleştireceği görüşmelerin dünyada ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, üç kardeş ülke arasındaki ilişkilerin ileri seviyelere taşınması, iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi, ülkelerin ortak ilgi alanına giren tüm konularda görüş alışverişinde bulunulması açısından önemli bir diyalog zemini oluşturacağına inandığını ifade etti.

"Türk İş Adamlarını Destekliyorum"

Bölge ülkeleri arasında kesintisiz diyalog zemini ve sağlıklı iletişim kararları temelinde güçlendirilen ilişkilerin, bölgesel projelerin hayata geçirilmesine fırsat sunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenbaşı şehrinde bulunduğu sürede, beraberindeki iş adamları ile birlikte Avaza Serbest Turizm Bölgesi hakkında Türkmen makamlarından bilgi alınacağını ve yatırımların inceleneceğini sözlerine ekledi.

Türk iş adamlarının bölgede önemli projeler üstlenmesini yakından desteklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirilecek yatırımlarda Türkmenistan ile tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olunduğunu bir kez daha vurgulayacağını bildirdi.

Kültürel Faaliyetler Ülkeleri Birbirine Yaklaştırıyor

Ziyareti sırasında, Türkiye'den giden sanatçıların Türkmen ve Azerî meslektaşlarıyla yapacakları gösteriyi de izleyecek olan Cumhurbaşkanı Gül, bu tür kültürel faaliyetlerin karşılıklı bağları kuvvetlendirdiğini ve ülkeleri birbirine yaklaştırdığını söyledi.

Hindistan'daki Terör Saldırıları

Konuşmasında Hindistan`ın Mumbai kentindeki terör saldırılarına da değinen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "Bu terör saldırısı, terörün ulaştığı korkunç durumu göstermektedir. Kendisi de terör tehdidiyle karşı karşıya bulunan Türkiye, Hindistan'ın maruz kaldığı bu saldırıları büyük üzüntüyle karşılamış ve şiddetle kınamıştır. Türkiye terör belasına karşı Hindistan ve Hint halkıyla dayanışma içinde olup, acı ve infiallerini paylaşmaktadır. Hindistan ve bölgenin istikrarına kast eden bu menfur terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere tüm Hint halkına başsağlığı diliyorum" dedi.

"Terörle Uluslararası Mücadeleye Önem Veriyoruz"

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, "Aşırı akımlardan beslenen terör örgütleri, menfur saldırılar için her türlü yola başvurabilmektedirler. Terörizm konusunda uluslararası toplum birlikte hareket etmek mecburiyetindedir. Terör, Asya, Avrupa, Amerika ayrımı yapmamakta, her ülkeyi umulmadık bir anda vurabilmektedir ve acısını da herkes çekmektedir. Bunun için terörizmle mücadelede uluslararası iş birliğine Türkiye büyük önem vermektedir. Dünyada bu konudaki iş birliği daha ileri düzeye taşınmalıdır" ifadesini kullandı.

"Bu Makamda Oturan İnsanlar Hiçbir Şeyden Korkmaz"

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine, göreve geldikten sonra ilk seyahatini Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yaptığını, ülkenin her yerine gittiğini ve her bölgesinden heyetleri kabul ettiğini hatırlattı. Hakkâri'den gelen heyetle de her şeyi açık açık konuştuğunu ancak, gazeteye yansıyan haberlerin doğru olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "İnandığım, doğru bildiğim her şeyi korkmadan yaparım. Bu makamda oturan insanlar hiçbir şeyden korkmaz. Bunu açıkça söyleyeyim. Yeter ki bir şeyin faydalı ve doğru olduğuna inanayım. Onun yolu, yöntemi neyse, o çerçeve içinde ne gerekiyorsa onu yaparım. Ama gazeteye çıkan haber doğru değildir. Bunun doğru olmadığı açıklanmasına rağmen bazıları istismar etmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı