KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan'a Gitti

11.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un davetlisi olarak, Türkmenistan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbetin derinleştirilmesi açısından önemli bir fırsat olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un davetlisi olarak, Türkmenistan’a gitti.

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin üç yıl içinde Türkmenistan’a gerçekleştirdiği üçüncü ziyaret olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un da Türkiye’ye üç kez geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, bu durumun, kardeş Türk cumhuriyetlerle yakın ilişki içerisinde olduğumuzu ve buna verdiğimiz önemi gösterdiğini kaydetti.

“TÜRKMENİSTAN, BUGÜN ARTIK ULUSLARARASI TOPLUMUN SAYGIN BİR ÜYESİDİR”

Türkmenistan ziyareti sırasında gerçekleştirecekleri görüşmelerde, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra zorlu bir geçiş dönemi yaşayan Türkmenistan’ın, aradan geçen sürede uyguladığı kapsamlı reformlar sayesinde zor günlerini geride bıraktığını belirterek, “Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov’un liderliğinde Türkmenistan, bugün artık uluslararası toplumun saygın bir üyesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın, Türk iş adamlarının en fazla proje üstlendiği Orta Asya ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, temaslarını Hazar’ın kenarında inşa edilen ve Türk turizmcilerinin büyük katkı verdikleri turizm şehri Türkmenbaşı’nda gerçekleştireceğini belirtti.

“TÜRKMENİSTAN’IN EN BÜYÜK ORTAĞI KONUMUNDAYIZ.”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Türkmenistan ile iş birliğinin başta ekonomi, ticaret ve enerji alanları olmak üzere ikili, bölgesel ve uluslararası platformlarda karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde her alanda çeşitlendirerek güçlendirmek istediğini vurgulayarak, “Bu yolda önemli mesafe de katettik. 2007’de Türkmenistan’a ilk gittiğimde ticaret hacmimiz bir milyar dolardı. Bugün iki milyar Dolar. Türkmenistan’da faaliyet gösteren 600’ün üzerinde Türk firması, toplam 19 milyar dolar değerinde iş üstlenmiştir. Bu kardeş ülkedeki Türk yatırımlarının değeri ise, 1,5 milyar dolara yaklaşmaktadır. Dolayısıyla hem ticarette, hem doğrudan yatırımlarda Türkmenistan’ın en büyük ortağı konumundayız” dedi.

TÜRKMENİSTAN’IN JEO-STRATEJİK KONUMU

Türkmenistan’ın jeo-stratejik konumu ve sahip olduğu zengin doğal gaz kaynaklarının, Türkmenistan’a küresel enerji güvenliği ile bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından önemli fırsatlar sunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu kaynakların, Avrupa için kaynak ve güzergâh çeşitliliğinin temini ve bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi açısından taşıdığı öneme ve bunun güvenli yollardan ulaştırılması açısından da Türkiye’nin rolüne işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın önümüzdeki yıl bağımsızlığının 20. yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatarak, “Bu itibarla ziyaretim, geçmişin tecrübeleri ışığında geleceğe yönelik ortak vizyonumuzun yeniden şekillendirilmesi ve Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbetin derinleştirilmesi ve zenginleştirilmesi açısından da önemli bir fırsat olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda Türkmenistan’a gerçekleştireceği ziyaretin, iki ülke arasındaki tarihten gelen dostluk bağları, dayanışma ve iş birliğinin ileriye dönük bir bakış açısıyla daha da geliştirilmesi bakımından büyük yarar sağlayacağına olan inancını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı