KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İki Ülke Arasındaki Yakın İlişkiler, Mutluluk ve Gururla Takip Ediliyor"

12.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Ortak kültürümüzü, ortak tarihî mirasımızı yeni nesillere taşımak için yapılacak faaliyetleri konuştuk” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ülke halkları arasında mutluluk ve gururla takip edildiğini belirterek, her fırsatta bir araya gelerek ülkelerin geleceği için istişarelerde bulunduklarını söyledi.

TÜRKMENİSTAN’IN HIZLI GELİŞİMİ

Cumhurbaşkanı Gül, iki yıl önceki ziyareti sırasında kendisine yapılacakların anlatıldığını, geçen sürede muazzam inşaatların tamamlandığını, Avaza Ulusal Turizm Bölgesi'nde planlanan kanalın açıldığını ve çok güzel işlerin yapıldığını görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Önceki ziyaretinde şehirde havaalanı olmadığını, iki yıl içinde bu havaalanının tamamlandığını, yolların yapıldığını, bütün bunların Türkmenistan'ın ne kadar hızlı bir şekilde geliştiğini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, gelişmelerden duyduğu gururu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası ve baş başa görüşmelerde birçok önemli konuya değindiklerini, kalkınma çalışmalarında, inşaatta, sanayide, enerjide çok güzel işler yapıldığını, bunların yanında gelecekte yapılabilecek konuları ele aldıklarını bildirdi.

TÜRKİYE VE TÜRKMENİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN HER ALANDA GELİŞTİRİLMESİ

Ticaretin geliştirilmesi, ulaşım yollarının birbirine daha hızlı bağlanmasıyla ilgili projeleri gözden geçirdiklerini ve bunların kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak kültürümüzü, ortak tarihî mirasımızı yeni nesillere taşımak için yapılacak faaliyetleri konuştuk. Özellikle eğitim konusunda ve inovasyon dediğimiz araştırma-geliştirme konularında iş birliğine önem verdiğimizi tekrarladık ve bir de anlaşma imzaladık, bilimler akademileri arasında. Sağlık konusuna verdiğimiz önemi konuştuk. Halkımızın sağlığı, bu konudaki bilimsel çalışmaları geliştirmek için bir anlaşma imzaladık. Çok kararlı bir siyasi iradeyle, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki her alanda ilişkileri geliştirme konusundaki inancımızı bir kez daha tekrarladık. Bundan ziyadesiyle mutlu olduk.”

Cumhurbaşkanı Gül, gelecek yıl kutlanacak Türkmenistan'ın 20. bağımsızlık yıl dönümünün aynı zamanda Türkiye'de de kutlanacağını, bu vesileyle yapılacak toplantılara, fuarlara, kültürel faaliyetlere Türkiye'nin katılacağını ve bundan gurur duyacağını bildirdi.

DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV: TÜRKİYE STRATEJİK ÖNEME SAHİP TİCARİ VE EKONOMİK PARTNERİMİZDİR”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’da yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri görüşmede, “Türk ve Türkmen kardeşlik ve dostluğunun daha da gelişmesine hizmet edecek, özellikle çeşitli alanlarda verimli iş birliğinin gerçekleştirilmesini benimsedik. Türkiye, ana ve stratejik öneme sahip, ticari ve ekonomik partnerlerimiz arasında yer almaktadır. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yani, Türkiye Türkmenistan'ın stratejik öneme sahip ticari ve ekonomik partneridir” dedi.

Toplantı sırasında, resmî ziyarete ilişkin ortak bildiriyle Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkmenistan Bilimler Akademisi arasında Sağlık ve Tıp Endüstrisi Alanlarında İşbirliği anlaşmaları imzalandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı