KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Kazakistan Ziyareti

04.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün Kazakistan Ziyareti

 

Astana’nın 13. kuruluş yıl dönümü ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 70. doğum günü kutlamalarına katılmak üzere Kazakistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Roza Otunbayeva
Han Çadırı Açılışı

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, Astana’nın kuruluş yıl dönümü ve Avrasya Ekonomi Topluluğu Forumu nedeniyle Astana’ya gelen devlet başkanları onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’da, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile görüştü.

“BU KRİTİK DÖNEMDE KIRGIZİSTAN’IN YANINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül görüşmede, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva’yı referandum dolayısıyla tebrik etti ve başarılı geçen referandumda halkın iradesinin ortaya çıktığını ifade etti. Türkiye’nin, bu kritik dönemde Kırgızistan’ın yanında ve destekçisi olacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan’ın kısa sürede sorunları aşacağından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

CUMHURBAŞKANI OTUNBAYEVA: “TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNE MÜTEŞEKKİRİZ”

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva ise görüşmede, Türkiye’nin desteğine müteşekkir olduklarını ifade ederek, Parlamenter demokrasiye geçtiklerini söyledi. Kırgızistan’ın zor zamanlarında, Türkiye’nin, büyük yardımlarda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, meydana gelen olaylarda sadece can kaybının yaşanmadığını, bunun yanında maddi hasarın da büyük olduğunu bildirdi. Oş ve Celalabad’ın yeniden imarı için iki özel birim kurduklarını belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, maddi hasarın giderilebileceğini ama manevi yaraların sarılmasının zaman aldığını vurguladı. 10 Ekim’de Parlamento seçimlerinin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Parlamenter demokrasi konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanacaklarını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül ise, Türkiye’nin CICA Dönem Başkanı olarak Kırgızistan ile çok yakın çalışacağını belirterek, mühim olanın istikrar ve güvenliğin bozulmaması olduğunu vurguladı. “Komşularınızla güven tesis etmeniz çok önemli” diyen Cumhurbaşkanı Gül, TİKA’nın Kırgızistan ile yakın iş birliği içinde olacağını söyledi ve Türk Konseyi çerçevesinde yapılacak yardımların koordine edilmesinin önemine dikkat çekti.

Ziyaret sırasında ayrıca Kazak bir çocuk, Cumhurbaşkanı Gül’e, önceki Kazakistan ziyaretinde birlikte çektirdikleri fotoğrafı hediye etti ve yazdığı bir mektubu vererek, tanışmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

ASTANA’NIN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ VE HAN ÇADIRI’NIN AÇILIŞI

Cumhurbaşkanı Gül Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanlarının da bulunduğu, ‘Dünya’nın en büyük çadırı’ olarak nitelendirilen Han Çadırı’nın açılış törenine katıldı.

Bir Türk inşaat firmasının Türk mimar, mühendis ve işçilerle yaptığı, Kazakistan ve Astana’nın yeni sembolü olarak nitelendirilen Han Çadırı’nın açılış töreninin ardından liderler, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 70’inci doğum günü dolayısıyla Han Salonu’nda verilen yemeğe katıldı.

Kazakistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya döndü.

 

HAN ÇADIRI

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir Türk inşaat firması tarafından Türk mimar, mühendis ve işçilerle yapılan Han Çadırı, benzersiz mimarisiyle ilgi çekiyor. Ünlü İngiliz mimar Lord Norman Foster tarafından mimari projesi tasarlanan Han Çadırı’nın açılışında, Kazak atlılar, Kazak dans gösterisi ve dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli sahne aldı.

İçinde SPA, spor merkezi, sinema ve eğlence merkezleri de barındıran Han Çadırı’nın en büyük özelliği ise, kumu Maldiv adalarından getirilen ve deniz suyuyla oluşturulan yapay deniz.

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev

1940 yılında Almatı’ya bağlı Kazkalenski yöresindeki Çemolgan köyünde doğdu. 1967 yılında Aarağandı Üniversitesi Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Nursultan Nazarbayev, 1969 yılından itibaren parti çalışmasına yöneldi. Haziran 1971’de Kazakistan Komünist Partisi’nin Temirtaw şubesinin parti başkanının 2. yardımcısı oldu. Ekim 1973’te Qarağandı Metalurji İşletmesi başkan yardımcısı, Mart 1977’de Kazakistan Komünist Partisi Karaganda Şubesi başkan yardımcısı, Aralık 1979’da Kazakistan Komünist Partisi başkan yardımcısı, Mart 1984’de KSSC Bakanlar Kurulu başkanı, Haziran 1989’da Kazakistan Komünist Partisi başkanının 1. yardımcısı oldu. Haziran 1989’da Kazakistan Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin birinci sekreterliğine seçildi.

1990 yılının Nisan ayında Kazakistan Cumhuriyeti`nin Cumhurbaşkanlığı`na seçildi. Ekonomi sahasında yüksek lisans yapmıştır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı