KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kazakistan-Türkiye: "İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek"

25.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kazakistan-Türkiye: "İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek"

 

Kazakistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında Kazakistan'ı ziyaret etmekten ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev'le bir araya gelip ikili ve bölgesel konuları görüşmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“TİCARET HACMİ HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR”

Türkiye ile Kazakistan'ın kardeş iki ülke olduğunu ve ilişkilerin Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana her bakımdan çok güçlü bir şekilde geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunda her iki tarafın da çok büyük bir kararlılığının bulunduğunu kaydetti. Nazarbayev'in geçen yıl Türkiye'yi ziyareti sırasında iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin bu anlaşma temelinde gelişmeye devam edeceğini vurguladı.

Türkiye ile Kazakistan'ın siyasi bakımdan mükemmel ilişkilere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ilişkilerin çok boyutlu şekilde geliştiğini, 2–3 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.

250 İŞ ADAMI İLE KAZAKİSTAN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, sadece ticarete değil, üretime de çok büyük önem verdiklerini kaydetti. Beraberinde 250 işadamı ile Kazakistan'a geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Rusya ve Belarus'la yaptığı gümrük birliği anlaşmasının ardından Kazakistan'da üretim yapmanın çok avantajlı hale geldiğini belirtti ve kısa süre içerisinde yatırımların daha da artacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji, eğitim ve ulaştırma alanında da güçlü iş birliğinin gelişerek devam edeceğini kaydetti.

KAZAKİSTAN'IN AGİT DÖNEM BAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüşmelerinde, bölgesel konuları da ele aldıklarını belirtti. Kazakistan'ın AGİT dönem başkanlığını büyük bir başarıyla ve çok dengeli bir şekilde yürüttüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bunu bütün AGİT üyesi ülkeler çok takdir etmektedir. Bundan dolayı takdir ve tebriklerimizi bir kez daha sunmak istiyorum” diye konuştu. Kazakistan'ın bu yıl içinde bir AGİT Zirvesi düzenlemeyi düşündüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun çok iyi olacağı fikrindeyim ve bunu güçlü bir şekilde destekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, önümüzdeki ay, İstanbul'da yapılacak 3. Zirve Toplantısıyla, Asya`da İş birliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) dönem başkanlığını Kazakistan'dan devralacağını belirterek, Türkiye'nin de aynı başarıyı göstereceğine inandığını dile getirdi.

Kazakistan'ın 2011 yılında, İslam Konferansı Teşkilatı dönem başkanlığını devralacak olmasının da çok önemli bir olay olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun hem Türk dünyasında hem İslam dünyasında çok büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

“ÖNEMLİ OLAN PROBLEMLERİ DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZMEK”

Cumhurbaşkanı Gül, CICA'nın önemine ilişkin bir soru üzerine, dünyadaki birçok sorunun Türkiye'nin çevresinde olduğuna dikkat çekerek: “Bu problemlerin daha sıcak problem haline gelmeden çözülmesi önemlidir. Savaş olduktan sonra, kavga olduktan sonra onların çözümü çok daha zor olur. Onun için önemli olan tedbir alıp, problemleri diplomatik yollarla çözmek, güven oluşturmak. Güven ve istikrarın olmadığı yerde ne mutluluk olur ne zenginlik olur. Onun için çok önemli bir faaliyet bu” dedi.

“TÜRK DİPLOMASİSİ ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMAYA DEVAM EDECEKTİR”

AGİT'in de Avrupa'da çok önemli görevler yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

“Şimdi memnuniyetle görüyoruz ki bir taraftan AGİT'in bir taraftan CICA'nın dönem başkanlıklarını ikimiz bir üstleniyoruz. Bu çok önemli bir olay. Dünyanın problemlerinin neredeyse yüzde 90'ı bu alanın içerisinde yaşanıyor. Afganistan'dan tutun da Irak'a kadar. Dikkatinizi çekmek isterim ki Pakistan, Hindistan arasında çok büyük problemler vardır, Orta Doğu'da büyük problemler vardır, İsrail, Filistin, Arap dünyası arasında büyük problemler vardır, İran'la ilgili konular vardır. İstanbul'daki CICA Zirvesi'nde hem Hindistan, hem Pakistan, hem İsrail, hem İran, bütün bu ülkeler, yani birbirleriyle Birleşmiş Milletler çatısı dışında bir araya gelmeyen ülkeler, burada hep bir araya geleceklerdir. Dolayısıyla çok önemli bir faaliyettir, çok önemli bir kuruluştur.”

CICA'nın dönem başkanlığını devralmanın Türkiye için çok büyük bir onur olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bunu çok başarılı bir şekilde götüreceğimize inanıyoruz ve dönem başkanlığımızda bu problemlerin çözümüne katkı sağlamak için Türk diplomasisi elinden gelen her şeyi yapmaya devam edecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın açıklamasının ardından, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov'un onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı