KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kazak-Türk İş Forumu: "Kalpteki Sevgi Somut İş Birliğine Dönüşüyor"

25.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kazak-Türk İş Forumu: "Kalpteki Sevgi Somut İş Birliğine Dönüşüyor"

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile Astana’da Kazak-Türk İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ı “Asya’nın kalbi ve yıldızı” olarak niteledi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazak-Türk İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, hızla gelişen Kazakistan'ın Asya'nın kalbi ve yıldızı olduğunu, bundan Türkiye'nin de gurur duyduğunu belirtti.

Eskiden bozkır bir yer olan Astana'nın son yıllarda önemli bir gelişim göstererek, büyük bir şehir haline geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Kardeşim Sayın Nazarbayev, Astana'yı kendi çocuğu gibi büyütüyor” diye konuştu.

KAZAK YETKİLİLERE TEŞEKKÜR

Türk iş adamlarının Kazakistan'da önemli projelere imza attığını, bunda Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in rolünün de büyük olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarına duydukları güvenden dolayı Kazak yetkililere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana iki ülke ilişkilerinin güçlü bir şekilde geliştiğini kaydederek, Sovyetler Birliği döneminde kalplerde yaşatılan sevgiyi, bugün somut bir iş birliğine dönüştürdüklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, gerek Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile baş başa, gerekse heyetler arası görüşmelerde Türk iş adamlarının sorunlarını ele alma fırsatı bulduklarını dile getirdi. Türk iş adamlarının Kazakistan'da, özellikle inşaat alanında faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun madencilik ve enerji gibi değişik sektörlere yayılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinde, lojistik ve ulaşım konularını da ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasındaki ulaşım seferlerinin her alanda artırılacağını söyledi.

ULAŞIM VE ENERJİ NAKİL HATTI YATIRIMLARI

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatının hızla devam ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, projeyi destekleyen Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in 10 milyon ton malzeme sözü verdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, İran ve Türkmenistan üzerinden demiryolu projelerinin de ulaşım yollarına çeşitlilik kazandıracağını belirtti.

Hazar'da yeni petrol rezervlerinin ortaya çıkmasıyla, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın yetersiz kalacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Rusya üzerinden Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesine de önem verdiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Eximbank ile Kazakistan Kalkınma Bankası'nın iş adamlarına destek verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirterek, karşılıklı yatırımların artırılması ve ortaklıklar kurulması için çalışmaların süreceğini kaydetti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN KAZAK İŞ ADAMLARINA: “TÜRKİYE VATANINIZ”

Türkiye'de büyük bir yatırım potansiyeli bulunduğunu belirterek, Kazak iş adamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya çağıran Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye artık sizin vatanınız. Türkiye'de çok rahat çalışabilirsiniz” diye seslendi. Cumhurbaşkanı Gül, yerli-yabancı ayrımının kalmadığına ve Türkiye’nin çevredeki birçok ülke için “güvenli ada” haline geldiğine dikkat çekerek Türkiye'deki sanayi bölgelerinin, sermayenin orta sınıfa nasıl dağıldığının en iyi örneği olduğunu belirtti.

Türkiye ve Kazakistan yetkililerinin, iş adamlarının faaliyetleri sırasında karşılaşabileceği sorunların çözümü konusunda irade sahibi olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bizler sizlerin önünüzü açıyoruz. Siz de sonuçlarını gösterin, fabrikalarınızın açılışına gelelim. Ortaklıklar kurun, ayrı ayrı iş yapın, nasıl olursa olsun, yolunuz açık olsun” diye konuştu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı