KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kazakistan ve Türkiye Arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması

22.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Heyetler arası görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev “Stratejik Ortaklık Anlaşması”nı imzaladı. Ayrıca iki ülke arasında, Bilim ve Teknik Alanında İşbirliği, Çevre Koruma Anlaşması ve Turizm İşbirliği Anlaşması imzalandı.

 

 

Astana’daki Atatürk Anıtı

İmzaların ardından yapılan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ilerlemesi için her zaman gayret gösterdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, Türkiye dışında Türk Dünyasındaki ilk olma özelliğini taşıyan, Astana’daki Atatürk Anıtı’nın açılış törenine bizzat katılmasının ülkemize beslediği duyguların en güzel yansıması olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle Nazarbayev’e teşekkür ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülke arasında ortak değerler ve tarihî bağlar temelinde inşa edilen ikili ilişkilerin, daha ileri safhaya taşınması konusundaki ortak iradelerini bir kere daha ortaya koyduklarını ve bu yönde önümüzdeki dönemde atılması gerekli adımları ele aldıklarını bildirdi.

Stratejik Ortaklık Anlaşması: Türkçe Konuşan Ülkeler, Orta Asya ve Avrasya’da Yapılan Tek Anlaşma

Bu adımların en önemlisinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkarılması amacıyla imzalanan “Stratejik Ortaklık Anlaşması” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun da ilk defa bütün Türkçe Konuşan Ülkeler, Orta Asya ve Avrasya’da yapılan tek anlaşma olduğunu belirterek bundan duyduğu mutluluğu ifade etti.

“Kazakistan, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Sayesinde Asya’nın Parlayan Yıldızı Oldu”

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın, bağımsızlığını kazandığı günden bugüne kadar Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in sağduyulu yönetimi altında ve büyük önderliği sayesinde, Asya’nın parlayan yıldızı haline geldiğini söyledi.

Kazakistan’ı her ziyaretinde ülkenin daha ilerlediğini, geliştiğini ve güçlendiğini gördüğünü, bundan da gurur duyduğunu ifade ederek, bu başarıların Cumhurbaşkanı Nazarbayev sayesinde olduğunu vurguladı.

Ülkesinin bütün sınır meselelerini hallederek, bütün enerjisini ülkenin kalkınmasına veren Nazarbayev’in büyük devlet adamlığını gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın aynı zamanda bölgesinde önderlik yapmaya, barış ve güvenliğin yayılması için önemli katkılar sağlamaya başladığını belirtti.

Kazakistan ve Türkiye, 2010’da CICA ve AGİT’in Başkanı

Türkiye’nin Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) Dönem Başkanlığını 2010 senesinde üstleneceğini, aynı dönemde Kazakistan’ın da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Dönem Başkanlığını üstleneceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki Türk devletinin bir tarafta Avrupa’nın bir tarafta Asya’nın güvenlik ve iş birliğinden sorumlu iki teşkilatının aynı dönemde başkanlıklarını yürüteceğine dikkat çekti.

İki hafta önce Nahçıvan’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi’nin sonunda Nahçıvan Anlaşması’nın imzalanmasından duydukları memnuniyeti de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bunun gerçekleşmesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ısrarlı takipleri ve çok büyük katkıları olduğunu belirterek, kendisine teşekkür etti.

Aynı şekilde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, Türk devletleri arasında Parlamenterler Asamblesi ve bir Türk Akademisi’nin kurulmasını da teklif ettiğini ve bunun da kabul edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunların da Türk dünyası için heyecan verici atılımlar olduğunu ifade etti.

Türkiye - Kazakistan Ekonomik İlişkileri

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik iş birliğinin çok ileri safhalara gittiğini belirterek, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına Kazakistan petrolünün de yüklendiğini ifade etti. Doğalgaz konusunda da Kazakistan ile çok önemli iş birliği yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Nabucco’ya Kazakistan’ın gösterdiği ilgiden de Türkiye’nin büyük bir memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

“Almatı Kültür Günleri”

İki ülke arasında kültür ve eğitim alanındaki iş birliğine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, Hoca Ahmet Yesevi Türk Kazak Üniversitesi’nin eğitim alanındaki iş birliğinin en büyük örneği olduğunu belirtti. Yarın İstanbul’da başlayacak, “Almatı Kültür Günleri” başlıklı etkinliğin iki ülkenin ortak kültürünü daha çok ortaya çıkaracağını belirten Cumhurbaşkanı Gül önümüzdeki günlerde de Kazakistan’da Türkiye Kültür Günleri’nin düzenleneceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev: “Bütün Türk Dünyası’nın Aksakalı”

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e “Bütün Türk Dünyası’nın Aksakalı” olduğu için bir devlet nişanı takdim ettiğini de sözlerine ekledi ve bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin her alanda gelişmeye devam ettiğini belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı