KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Ahmet Yesevi'nin Adını Taşıyan Bu Üniversiteden Aldığım Unvan Çok Değerli"

24.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri “müstesna” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk Cumhuriyetleri arasında büyük bir dayanışma ve iş birliği sergilendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının açılış törenine katıldı. Hastanenin kayıt kabul ve tomografi ünitelerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bir monitörden plastik cerrahi ameliyatını izledi.

 

 

Üniversite kütüphanesinin temel atma törenine katılan her iki cumhurbaşkanı, bina için kullanılacak tuğlalardan birinin oluklarına, içinde mesaj yer alan kapsül bıraktı. Ortak metinde, “Kazakistan ile Türkiye halklarının bugünkü sarsılmaz dostluğunun, barış ve huzur içinde yaşamasının, kardeş ülkeler arasındaki iş birliğinin doğal bir devamı olarak Türkistan şehrindeki Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Yerleşkesinde Tıp Fakültesi Eğitim Binası, kütüphane ve öğrenci yatakhanesi yeni binalarının temeli atıldı” ifadesi yer aldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E FAHRİ PROFESÖRLÜK UNVANI

Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev daha sonra, üniversitede bulunan Türk Dünyası Müzesi’nde incelemelerde bulundular. Ardından Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde kendisine fahri profesörlük unvanı verilen Cumhurbaşkanı Gül, akademisyenlere ve öğrencilere hitap etti.

Konuşmasında, “Türklerin kutsal yurdu Türkistan’da ve bu üniversitede bulunmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, daha önce birçok üniversiteden benzer unvanlar aldığını belirterek, “Orta Asya ve Anadolu’nun mayasını yoğuran tarihî liderlerimizden Ahmet Yesevi’nin adını taşıyan bu üniversiteden aldığım unvan ayrı bir değer taşımaktadır” dedi.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin dostane, kardeşçe ve birbirine yakışır şekilde geliştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkileri “müstesna” olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Gül, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bütün Türk dünyasının tekrar kucaklaştığını ifade ederek, Türk cumhuriyetleri arasında büyük bir dayanışma ve iş birliği sergilendiğini kaydetti.

Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin geldiği noktada Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in büyük katkısına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın siyasi istikrara, ekonomik değişime ve eğitime verdiği önemi dile getirdi.

EĞİTİM ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİN EN SOMUT ÖRNEĞİ: AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki eğitim iş birliğine büyük önem verdiklerini belirterek, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin bunun en somut örneği olduğunu kaydetti.

Eğitim alanındaki her türlü iş birliğini desteklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu sadece ülkelerin kalkınması için değil, dostluk, kardeşlik bilincinin yeni nesillere taşınması için de gerekli” diye konuştu. Eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ve çok sayıda bilim adamının, ziyaretinde kendisine eşlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin birçok ülkeden öğrenciyi bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek, uluslararası niteliği bulunan üniversitenin büyük bir saygınlık sahibi olmasını arzu ettiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV’E BEYLİK TUĞU

Cumhurbaşkanı Gül, Türk cumhuriyetleri arasında geçen yıl Nahçıvan’da imzalanan anlaşmayla Türk Konseyi kurulduğunu hatırlatarak, konseyin kuruluşlarından biri olan Türk Akademisi’nin açılışını Astana’da yapacaklarını belirtti. Konseyin kurulmasında ve Türk dünyasındaki ilişkilerin gelişmesinde Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in büyük emeği olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk dünyası liderlerinin en tecrübelisinin Nazarbayev olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür ederek, üniversite senatosu tarafından verilmesi karalaştırılan beylik tuğunu kendisine takdim etti.

CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV: “KARDEŞLİĞİMİZİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül ve heyeti ile birlikte Türkistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Kazakistan’ı birbirine bağlayan birçok unsurun bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Geçmişimiz bir, dileklerimiz bir. Kopmayan manevi kardeşliğimizi geleceğe taşıyacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin eşsiz örneklerinden birini Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin oluşturduğunu belirterek, “Ahmet Yesevi’nin ortaya koyduğu anlayışa uygun bir eğitim oluşturmalıyız” dedi.

AHMET YESEVİ TÜRBESİ’Nİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitedeki programının ardından, yerleşkeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Ahmet Yesevi Türbesi’ni ziyaret etti ve Kazakistan Genel Müftüsü Derviş Ali Absattar’dan türbe hakkında bilgi aldı.

HOCA AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ

1993 yılında kurulan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi; Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesidir. Üniversitenin merkez yerleşkesi, Güney Kazakistan’daki Türkistan Şehrinde 300 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuştur.

11 fakülte ve 1 yüksekokulun bulunduğu üniversitede, 2600’ü Türkiye’den, 700’ü Kazakistan dışındaki Türk devlet ve topluluklarından olmak üzere yaklaşık 20 bin öğrenci öğrenim görmekte ve 1800’ü aşkın akademik personel görev yapmaktadır.

Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığı, Ankara’daki binasında faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı