KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Yaşantımızdan Çizgilerin Gelecek Nesillere Taşınması Çok Önemli"

25.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türk mimarların, geniş bir coğrafyada çağlarının en büyük eserlerine hayat verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, mimar sayısının artırılması ve Türk dünyasının zengin mirası olan mimariye önem verilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Astana’daki temasları kapsamında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte Türk Dünyası Şehircilik ve Mimarlık Kurultayı’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, kurultayın, geniş bir yelpazeyi kapsayan ve Türk kültür varlığının ayrılmaz bir parçası olan Türk mimarisinin korunmasına katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Türk mimarların, Edirne’den Semerkant’a, Merv’den İstanbul’a ve Astana’ya kadar geniş bir coğrafyada çağlarının en büyük eserlerine hayat verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Süleymaniye Camii, Tac Mahal, Bosna’daki köprüler gibi herkesin hayranlıkla izlediği yapıtlarda Türk mimarlarının imzasının bulunduğunu kaydetti.

“MİMAR SAYISI ARTIRILMALI VE MİMARİYE DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, mimar sayısının artırılması ve Türk dünyasının zengin mirası olan mimariye önem verilmesi gerektiğine işaret etti. Modern inşaat teknikleri kullanılırken, tarihî yapıların stilinin ve ruhunun mutlaka yansıtılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Devlet adamı olarak üzerinde durduğum konu, kendi kültürümüzü ilelebet yaşatabilmek, en modern çağda da kendi kültürümüzden, yaşantımızdan çizgilerin gelecek nesillere taşınması” diye konuştu.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARININ YOĞUNLAŞTIRILMASI

Kurumsal ve kurgulamalı mimarlığın gelişimi için Türk Cumhuriyetlerindeki akademisyenlerin bilgilerini paylaşması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişim sürecine katkıda bulunması için öğrenci değişim programlarının yoğunlaştırılmasının da şart olduğunu kaydetti.

MİMAR SİNAN ADINA ULUSLARARASI ÖDÜL

Cumhurbaşkanı Gül, tarihî yapıların korunması ve restorasyonu konusunda iş birliği yapılmasını istedi. Ağa Han Mimarlık Ödülleri benzeri ödüllerin Türk dünyası için de verilmesinin Türk toplumunda olduğu kadar dünya çapında da heyecan yaratacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, gelmiş geçmiş en büyük mimarlardan birisi olan Mimar Sinan adına da uluslararası bir ödül ortaya konulmasını önerdi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’e, Türk dünyasındaki ilişkilere verdiği katkı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e de Astana’ya kazandırdığı mimari eserlerden dolayı TÜRKSOY tarafından birer madalya takdim edildi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı