KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Mimar Sinan'ı Anma Faaliyetleri Çankaya Köşkü'nde Başladı

09.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Mimar Sinan'ı Anma Faaliyetleri projesi kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde düzenlenen Mimar Sinan Belgeseli Gala Gösterisi ve Sergi açılışına ilişkin faaliyet, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi.

Mimar Sinan'ı konu alan belgeselde, Sinan'ı canlandıran Sanatçı Kenan Işık, etkinliğin sunuculuğunu yaptı ve Sinan için 16. yüzyılda yazılmış şiirlerden dizeler seslendirdi.

 

             

       

 

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük isimlerden biri olduğunu belirterek, dünyanın dört bir yanında eserleri olan Mimar Sinan'ın, bugün hâlâ ayakta kalan büyük eserleri insanlığa armağan etmiş bir mimar olduğunu kaydetti.

Mimar Sinan'ın yaptığı küçük büyük bütün eserlerin bir belgeselde toplu hâle getirildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu belgeselin gecikmiş olmasının düşündürücü olduğunu; ancak Sinan'ın bazı küçük eserlerinin, onlar kaybolmadan böyle bir belgeselde toplanmasının büyük bir olay olduğunu belirtti.

"Devletleri Büyük Yapan, Bütün İnsanlığa Faydalı Eserleridir"

Mimar Sinan'ın Balkanlar'dan Orta Doğu'ya çok geniş bir coğrafyada eserler verdiğine, sadece cami ve köprü yapmadığına; su kanalları, medreseler, hastaneler, kütüphaneler ve çok çeşitli eserler bıraktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Devletleri büyük ve güçlü yapan sadece onların siyasi yapıları, orduları veya ülke zenginliği değil, kendi vatandaşları için olduğu kadar bütün insanlığın faydasına hasredecek çalışmalara girmesi ve eserler bırakmasıdır" dedi.

Geçmiş dönemde bu eserlerin camiler ve köprüler şeklinde ortaya çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bugün de güçlü, büyük devletlerin araştırmayla, geliştirmeyle, teknolojiyle, yeni buluşlarla veya teknolojinin insanlığa sunduğu her alandaki büyük hizmetlerle tarihe damga vurduklarını ifade etti.

Türkiye'nin bilim dünyasına ve diğer alanlara büyük katkılar yapabilecek potansiyeli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunların artık daha çok olmasının ve daha görünür hâle gelmesinin zamanının geldiğini belirterek, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin bu tür eserleri tüm insanlığa hediye edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından sanatçı Fahir Atakoğlu da mini bir konser verdi. Konserin ardından Cumhurbaşkanı Gül, 6 bin fotoğraf arasından seçilen 60 eserin bulunduğu fotoğraf sergisinin açılışını yaparak, sergiyi gezdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı