KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Astana'da Büyükelçilik Hizmet Binası ve Yunus Emre Kültür Merkezi Açıldı

26.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Kazakistan ziyaretinin son gününde Uluslararası Kazak-Türk Kız Lisesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Astana Büyükelçilik binasının ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de açılışını yaptı.

 

 

Kazakistan Parlamentosu’nu ziyaretinin ardından Uluslararası Silah Sistemleri ve Askerî Malzemeler Fuarı’nda düzenlenen töreni izleyen Cumhurbaşkanı Gül, buradaki tanıtım sergisini de gezdi. Daha sonra Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde Türkiye’nin Astana Büyükelçilik binasının açılışını da gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, Kazakistan’daki Türk Büyükelçiliği’nin uzun süre eski başkent Almatı’da bulunduğunu hatırlatarak, “Astana’nın başkent olmasından sonra gönlüm buna razı olmuyordu. Bu binanın ileride yeni ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde projesi yapıldı ve bir Türk firması tarafından inşa edildi. Sevinçliyim çünkü buradaki büyükelçilerimiz artık güzel bir şekilde hizmet verecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm büyükelçilik mensuplarımızın canla başla Türk-Kazak kardeşliğinin güçlenmesi için çalışacaklarına inanıyorum” dedi ve yeni büyükelçilik binasının hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra önde gelen Kazak ve Türk iş adamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.

ULUSLARARASI KAZAK-TÜRK KIZ LİSESİ’Nİ ZİYARET

Temasları çerçevesinde, Uluslararası Kazak-Türk Kız Lisesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, okula gelişinde öğrenciler ve veliler tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Okulda düzenlenen mini programın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan ziyaretinin son gününü güzel faaliyetlerle geçirdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’da kurulan Türk okullarının sayısının, iki ülke arasında eğitim alanındaki işbirliğinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Türkiye’ye bir jest yaparak, kente Atatürk Anıtı yaptırdığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’da da bir Nazarbayev büstü yapılacağını açıkladı.

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZLERİNİN BEŞİNCİSİ ASTANA’DA

Cumhurbaşkanı Gül, Astana’da son olarak Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Buradaki konuşmasında, Yunus Emre Vakfı kurularak yurt dışında kültür merkezleri açılmasına Dışişleri Bakanlığı döneminde de büyük önem verdiğini, bu merkezlerin değerinin gelecekte anlaşılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Astana’daki Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bugüne kadar açılan beşinci kültür merkezi olduğunu kaydetti.

“SIRADA BERLİN, KÖLN, LONDRA, MOSKOVA, PARİS VE ŞAM VAR”

Cumhurbaşkanı Gül, belirli bir plan ve program çerçevesinde hayata geçirilen bu merkezlere devletin her türlü imkânı verdiğini vurgulayarak Berlin, Köln, Londra, Moskova, Paris ve Şam’da kültür merkezlerinin açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Büyük devletlerin bu tip faaliyetleri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “British Council İngilizlerin, Cervantes Vakfı İspanyolların, Goethe Enstitüsü Almanların, hepsinin vardır. Şimdi Türkiye’nin de Yunus Emre Kültür Merkezleri vasıtasıyla bütün dünyaya kendi kültürümüzü tanıtma faaliyetlerini düzenli bir şekilde yapacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, başta Kazak yöneticiler olmak üzere, bu faaliyette emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kazakistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye döndü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı