KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türk ve Kazak Halklarını Çok Daha Güzel Yarınlar Bekliyor"

25.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Kazakistan’a geldiği andan itibaren kendisine ve heyetine gösterilen sıcak konukseverlik için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu sıcaklık, şüphesiz ki kardeşlerin birbirlerine duyduğu derin hislerin tezahürüdür” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın Türk milletinin kalbinde müstesna bir yeri bulunduğunu belirterek, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kazakistan’a her gelişinde büyük bir heyecan duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, geldiği andan itibaren kendisine ve heyetine gösterilen sıcak konukseverlik için teşekkür ederek, “Bu sıcaklık, şüphesiz ki kardeşlerin birbirlerine duyduğu derin hislerin tezahürüdür” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişkilerinin halklar arasındaki tarihî ve kültürel gönül bağından güç alarak sürekli ilerlediğini ve müstesna bir seviyeye eriştiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in 2009 yılında Türkiye’yi ziyareti sırasında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nda yer alan konuların hayata geçirilmesi için ortak çaba ve irade gösterdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, temasların en geniş şekilde sürdürülmesiyle stratejik ortaklığın daha da ileri bir seviyeye taşınabileceğini kaydetti.

“TÜRKİYE VE KAZAKİSTAN ULUSLARARASI ARENADA ORTAK VİZYON PAYLAŞIYOR”

Türkiye ve Kazakistan’ın uluslararası arenada ortak bir vizyonu paylaştığını, küresel ve bölgesel sorunlara yaklaşımlarının uyum içinde olduğunu ve birbirlerini uluslararası platformlarda desteklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu ortak yaklaşım, sadece iki kardeş ülkenin birbirleriyle dayanışmasının bir göstergesi değil, stratejik ortaklık çerçevesinde ülkelerimizin amaçlarının ve politikalarının benzeşmesinin doğal bir sonucudur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın siyasi, ekonomik, sosyal ve dış politika alanlarında gerçekleştirdiği reformların, elde ettiği başarıların Türkiye için de gurur ve mutluluk vesilesi olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bu bağlamda, Kazakistan’ın Orta Asya ve ötesinde barış ve istikrarın korunması için gösterdiği olumlu ve yapıcı tutum bütün dünyanın takdirini kazanmıştır. Kazakistan’ın 2010 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesi, bugüne kadar izlediği başarılı iç ve dış siyasetinin uluslararası toplum tarafından tescilidir. Kazakistan’ın, dönem başkanlığını başarıyla sürdürdüğünü ve AGİT coğrafyasındaki barış, güvenlik ve istikrara aktif şekilde katkıda bulunduğunu memnuniyetle görüyor ve girişimlerini destekliyoruz.”

HEDEF: “AVRASYA’YI DAYANIŞMA VE İŞ BİRLİĞİ BÖLGESİ HALİNE GETİRMEK”

Avrasya coğrafyasını dayanışma ve iş birliği bölgesi haline getirmeyi hedefleyen iki ülke arasındaki iş birliğinin diğer ülkelere örnek olabilecek nitelikte oluğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Haziran ayında dönem başkanlığını Kazakistan’dan devralacağı Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nda (CICA) Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in vizyon sahibi yaklaşımlarından yararlanacağını ifade etti.

“TÜRK KONSEYİ BİR AN ÖNCE FAALİYETLERİNE BAŞLAMALI”

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Türk halklarının kaynaşması için gösterdiği gayretlerin her zaman şükranla ve saygıyla anılacağını belirterek, “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin, Aksakallar Konseyi’nin ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi’nin kurulması Türk Dünyasının birlik ve bütünlüğünün sağlanması yönünde atılan heyecan verici adımlardır. Türk Konseyi’nin bir an önce faaliyetlerine başlaması ve uluslararası camiada hak ettiği saygın yeri alması ortak hedefimizdir” dedi.

TÜRK AKADEMİSİ’NİN TÜRK MEDENİYETİNE KATKILARI

Mevlana, Hoca Ahmet Yesevi, Piri Reis, Akşemsettin, Farabi, Ali Kuşcu, Mimar Sinan ve Yunus Emre gibi insanlığa büyük katkılarda bulunan alimleri, düşünürleri, sanatçıları yetiştiren Türk tarihini ve kültürünü dünyaya tanıtmanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın tarihiî bir sorumluluk olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türk Akademisi’nin, Abay Kunanbay’ın, Şokan Velihanov’un, Mağcan Cumabayev’in diyarı Kazakistan’da kurulmasının ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türk Akademisi’nin Türk Dünyası’ndan tarihçileri, akademisyenleri ve düşünürleri bir araya getirerek büyük Türk medeniyetini dünyaya tanıtmak konusunda önemli katkılarda bulunacağına gönülden inandığını belirtti.

Türk ve Kazak halkları arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel alışverişi artırma arzusunda olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, vatandaşların karşılıklı seyahatlerinde kısıtlayıcı uygulamaların kaldırılmasının önemli olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

SAMSUN-CEYHAN PETROL BORU HATTI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Kazakistan ile enerji alanında da ilişkileri geliştirme gayreti içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden sevkıyatına ek olarak ileride Samsun-Ceyhan petrol boru hattından da dünya pazarlarına ihracı bizim için yeni bir iş birliği alanı teşkil etmektedir. Zat-ı Alilerinin bu projeye vermiş oldukları desteğe teşekkür ediyoruz. İleride sadece Kazak petrolünün değil, doğal gazının da Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına ihracatının gerçekleşeceğini umuyoruz.”

İki ülke arasındaki eğitim ve kültür alanındaki ilişkilerin de örnek nitelikte olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin emin adımlarla parlak bir geleceğe doğru ilerlediğine, halkları çok daha güzel yarınlar beklediğine inandığını belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı