KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türk-Azeri Dostluğu İlelebet Payidar Kalacak"

16.08.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Azerbaycan’da, Devlet Mezarlığı’nı ziyaret ederek Türk Şehitliğine giden Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türk vatandaşlarının, soydaşlarını ve dindaşlarını korumak için canlarını feda ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev ile heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ortak basın toplantısının ardından Devlet Mezarlığı’na gitti. Burada ilk olarak Haydar Aliyev’in kabrine çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ailesinin diğer fertlerinin mezarlarını da ziyaret etti. Daha sonra Türk Şehitliği’ne giden Cumhurbaşkanı Gül, mezarları teker teker ziyaret ederek kırmızı karanfiller bıraktı.

Meclis Ziyareti
Şeki'yi Ziyaret
Kabuller

MEÇHUL ASKER ANITI ÖNÜNDE KONUŞMA

Cumhurbaşkanı Gül, Meçhul Asker Anıtı’nın önünde yaptığı konuşmada mezarları göstererek, “Sınırlarımızın her tarafından isim, doğum yeri göreceksiniz” dedi. “Türkiye’deki vatandaşlarımızın, sadece Türkiye topraklarının değil, Türkiye dışındaki toprakları ve soydaşlarımızı, dindaşlarımızı korumak için nasıl canlarını verdiklerini göreceksiniz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, “Kosova’dan, Bağdat’tan, Kayseri’den, Sivas’tan, Diyarbakır’dan, Siirt’ten, Edirne’den, Çanakkale’den, her yerden burada isim görebiliriz” diye konuştu.

 

 

“HANGİ ŞEHİTLİĞE GİDERSENİZ GİDİN MANZARA AYNIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Burası Bakü. Hangi şehitliğe giderseniz gidin; isterseniz Filistin’deki şehitliklere gidin, isterseniz Çanakkale’ye gidin, isterseniz Bükreş’teki şehitliğe gidin, bu manzara aynen böyledir. İmparatorluğun dört bir yanından herkes vatanı için, soydaşı için, dini için her tarafta böyle kanını seve seve vermiştir. İşte 1918 yılında da Nuri Paşa’nın komutasında Kafkas Orduları buraya gelmiş ve o zaman buralardaki katliamları durdurmuş ve onun da bedelini burada canlarıyla ödemişlerdir.”

Cumhurbaşkanı Gül, imparatorluğun dört bir yanından gelerek canını veren şehitleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dört bir yanındaki bütün şehitleri bir kez daha rahmet ve şükranla andığını belirterek “Hepsinin mekânları cennet olsun” dileğinde bulundu.

“ŞEHİT KANLARIYLA İSPATLANMIŞ BİR KARDEŞLİK”

Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü programı çerçevesinde Azerbaycan Millî Meclisi’ni ziyaret ederek, Millî Meclis Başkanı Oktay Esedov ve Azeri milletvekilleriyle görüştü.

Ziyareti sırasında çok iyi görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan`ın gelişmesi, güçlenmesi, zenginleşmesi, modernleşmesi, özgürlüklere daha çok önem veren bir ülke olmasından gurur duyduğunu belirtti. Türk-Azeri kardeşliğinin dökülen şehit kanlarıyla ispatlanmış bir kardeşlik olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan ve Türkiye dostluğunun ilelebet payidar kalacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı gül ayrıca, kasım ayında yapılacak parlamento seçimleri dolayısıyla meclis başkanı Esedov’a başarı diledi.

KAFKAS MÜSLÜMANLARI İDARESİ BAŞKANINI KABUL

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade’yi kabul etti. Akşam da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından Gülistan Sarayı’nda onuruna verilen resmî yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Gül, ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev`in kullandığı otomobille şehir turu yaptı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı