KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Bakü Enerji Zirvesi'nde Konuştu: "Enerjide Karşılıklı Bağımlılık, İş Birliğine Dönüşmeli"

14.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Bakü Enerji Zirvesi'nde Konuştu: "Enerjide Karşılıklı Bağımlılık, İş Birliğine Dönüşmeli"


Azerbaycan`ın başkenti Bakü`de düzenlenen Enerji Zirvesi`ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkasya'da barış ve enerji politikalarına ilişkin mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvede yaptığı konuşmada, Azerbaycan`ın, bağımsızlığını kazanmasının ardından on beş yıl gibi kısa bir süre içinde enerji güvenliğinin temini, petrol ve doğal gaz alanında dünya çapında bir aktör konumuna geldiğine dikkat çekti.

 

 

Giderek artan bir öneme sahip olan "enerji güvenliği"nin günümüzde, dış politika, ulusal güvenlik, ekonomik refah ve küresel istikrar ile birlikte anılan bir kavram haline dönüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunun aynı zamanda, enerji üreten, tüketen ve transit ülkeler arasında iş birliğine dayalı bir anlayışın geliştirilmesini de zorunlu kıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan örneğinde olduğu gibi, karşılıklı bağımlılığın, bölgesel güçleri, büyük şirketleri ve oyuncuları bir araya getiren verimli iş birliği süreçlerine dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kafkasya İstikrar ve İş birliği Platformu

Gürcistan'da geçtiğimiz aylarda patlak veren krizin, bölgede çözüme kavuşturulmamış ihtilafların Güney Kafkasya'nın güvenlik ve istikrarı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kafkasya'da yüzyıllar boyunca birlikte ve yan yana yaşayan halklar arasında karşılıklı güvenin oluşturulması yoluyla, mevcut sorunların çözülebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İş Birliği Platformu önerisinin diğer konuların yanı sıra, enerji alanında da mevcut iş birliğinin perçinlenmesi ve genişletilebilmesi için gerekli şartları oluşturabileceğini söyledi.

Ana Hedef, Enerji Çeşitliliği ve Güvenliği

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin enerji stratejisinin çok boyutlu olduğunu vurgulayarak, ana hedefin Türkiye'nin kaynak ve güzergâhları ile enerji sepetini çeşitlendirmek ve Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Hazar Havzası enerji kaynaklarının Türk Boğazlarından taşınmasının ve artan tanker trafiğinin çevre ve insan güvenliği açısından yarattığı sakıncalara değinen Cumhurbaşkanı Gül, Boğazlardaki trafiği hafifletmek için Samsun-Ceyhan petrol boru hattının hayata geçirilmesine önem verildiğini belirtti.

Avrupa'dan Daha Fazla Katkı

Bu çerçevede inşaat çalışmalarına başlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:

"Türkiye enerji alanındaki karşılıklı bağımlılığımızı bölge ülkelerinin yararına verimli bir iş birliğine dönüştürmek arzusundadır. Kendi enerji ihtiyaçlarımızın ötesinde, önümüzdeki yıllarda Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğine daha fazla katkıda bulunacağına olan inancım tamdır. Bunun için tüm komşularımızla, dostlarımızla ve ortaklarımızla el birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz."

Toplantı öncesi liderlerin aile fotoğrafı çektirdiği zirvede Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ile de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Bakü Enerji Zirvesi'ne katılan heyet başkanları onuruna verdiği yemeğin ardından temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye hareket etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı