KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Azerbaycan'da Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi

02.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için Azerbaycan'a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, bugüne kadar gerçekleştirilen zirve toplantılarının, Türkçe konuşan ülkelerin devlet başkanlarının bir araya gelerek uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundukları, iş birliği imkânlarını ele aldıkları bir forum niteliği taşıdığını söyledi.

Nahçıvan Zirvesi'nde de Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan Devlet Başkanları ve Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı ile çok taraflı iş birliğini tüm yönleriyle ele alarak, ilişkileri daha da geliştirmek için düşüncelerini paylaşacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, zirve sonunda da üzerinde mutabakata varılan konulara ilişkin bir bildiri imzalanacağını kaydetti.

 

       

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi Kuruluyor

Cumhurbaşkanı Gül, zirveler sürecindeki temel amacın, tarih, kültür ve dil birlikteliğinden kaynaklanan derin ve güçlü bağlardan da kuvvet alarak Türkçe konuşan ülkelerin uluslararası toplum içindeki ortak yaklaşımlarını ve görünürlüklerini artırmak olduğunu bildirdi.

1992 yılından bu yana çeşitli tarihlerde Türk Cumhuriyetlerinin devlet başkanlarının bir araya geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu toplantıları kurumsal yapıya dönüştürmeyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi'nin kurulmasını kararlaştırdıklarını belirtti.

"TBMM Başkanı Şahin Geçen Hafta Bakü'deydi"

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl İstanbul'da imzalanan metinle Türkçe konuşan ülkelerin parlamenterlerinin iş birliğini sağlamaya yönelik Parlamenterler Asamblesi'nin kurulduğunu, bunun ilk toplantısının geçen hafta Bakü'de yapıldığını ve bu toplantıya TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katıldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, zirve sırasında katılımcı ülkelerin devlet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

DTP'lilerin Mahkemeye Getirilmesi

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, bazı DTP milletvekillerinin ifade vermek üzere zorla mahkemeye getirilmesi kararının ardından gündeme gelen bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceği değerlendirmelerine ilişkin soruya, mahkemeler ve hâkimlerin mevcut kanunları uyguladığını, yeni yasal düzenlemelerin yapılması durumunda ona göre hareket edeceklerini belirtti.

İran'ın Nükleer Çalışmaları

Cumhurbaşkanı Gül, İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili gelinen noktayı nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruya cevaben de, konu ortaya çıktığından bugüne BM'nin daimi beş ülkesi ve Almanya ile İran arasında bunun diplomatik yollarla çözülmesi için uğraş verildiğini hatırlatarak, "Şüphesiz ki biz bölgemizde nükleer silah görmek istemeyiz. Bir ülkede inceleme yapılmadan da ‘nükleer silah var' denilemez. Bu bakımdan İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı yeni faaliyetleriyle ilgili gelip araştırması ve gözlemlemesi ile ilgili son çağrısını olumlu buluyorum" dedi.

Türkiye-Ermenistan Futbol Maçı

"Ermeni basınında yer alan haberlere göre eğer sınırlar açılırsa Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 14 Ekim'de Bursa'da gerçekleşecek olan Türkiye-Ermenistan futbol karşılaşmasına geleceği belirtiliyor. Sizin bir görüşmeniz oldu mu? Eğer gelmezse müzakere süreci bundan zarar görür mü?" şeklindeki bir soruya karşılık olarak da Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin Ermenistan'daki maçı izlemeye herhangi bir koşul öne sürmeden gittiğini, sporun, futbolun centilmenliği teşvik ettiğini ve bu çerçevede Ermenistan'a gittiğini belirterek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın da aynı çerçeve içerisinde hareket ederek ülkemize geleceğini ümit ettiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a konuyla ilgili bir davet mektubu gönderdiğini de belirtti.

Dün TBMM'deki açış konuşması sırasında CHP'li milletvekillerinin kendisine karşı tavrını nasıl değerlendirdiklerine ilişkin soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, "Herkesin kendi takdiridir" şeklinde yanıt verdi.

Nahçıvan'a varışında Cumhurbaşkanı Gül'ü havalimanında, Nahçıvan Âli Meclis Başkanı Vasif Talibov, Türkiye`nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Nahçıvan Başkonsolosu Ayhan Enginar ve diğer yetkililer karşıladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı