KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türk Konseyi'nin Kurulması ile 1992'de Başlayan Rüya Gerçek Oldu"

03.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi nedeniyle gittiği Nahçıvan’daki temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, zirvenin, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve bu ülkelerle olan ilişkilerimizin daha da derinleştirilmesi açısından çok faydalı geçtiğini ve çok önemli kararlar alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede zirvede, kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ve iş birliği ile çeşitli bölgesel ve uluslararası konuların görüşüldüğünü, ayrıca önemli ve değerli ikili görüşmeler yapıldığını bildirdi.

 

 

“Tarihî Zirve”

Bunun, “tarihî” bir zirve olduğunu ve zirve neticesinde “Türk Konseyi” adı altında yeni bir uluslararası örgüt kurulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, tüzüğü onaylanan konseyin uluslararası organizasyonlar içinde yerini aldığını söyledi.

Kurumsallaşma kararından duyduğu mutluluğu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “1992 yılında başlayan bu zirveler, sadece buluşma şeklinde devam ederken, özellikle son iki sene içinde yaptığımız çalışmaların ve görüşmelerin neticesinde kurumsallaştırma fikrinde mutabakata vardık. Bunun ismi de Türk Konseyi oldu. Şüphesiz ki bu toplantılara daha önce katılan eski sayın cumhurbaşkanları, bütün ülkelerde hepsinin çok büyük bir katkısı olmuştur ama 1992 yılında başlayan rüya bugün gerçekleşmiştir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra konseyin alt birimlerinin de oluşturulacağını ifade etti.

Kazakistan’da Türk Akademisi

Kazakistan’da bir Türk akademisi kurulmasını da karara bağladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bununla ilgili detaylı bütün çalışmaların yapıldığını vurguladı. Bundan büyük bir memnuniyet duyduğunu, bütün Türk dünyası arasındaki iş birliği ve dayanışmanın çok ileri düzeye bu şekilde ulaşacağına inandığını dile getirdi.

Türk Konseyi Genel Sekreterliği’nin İstanbul’da, Parlamenterler Asamblesi’nin merkezinin Bakü’de, Türk Akademisi’nin merkezinin Kazakistan’da olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, oluşumla ilgili diğer faaliyetlerin de diğer Türk Cumhuriyetleri’ne dağıtılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve iki ülkenin dışişleri bakanlarının katılımıyla yaptıkları toplantıda son durumun gözden geçirildiğini belirterek, karşılıklı güven tazelendiğini ve iş birliğinin devam edeceğini kaydetti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı