KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

İstanbul'da Türk Dünyasından Ortak Ses: "Siyasi İrademiz Tamdır"

16.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nin ardından ortak bildiri imzalanırken, Cumhurbaşkanı Gül, “Ortak davalarımıza sahip çıkmayı ve halklarımızın müreffeh geleceği için müştereken çaba göstermeyi sürdüreceğiz. Bu yöndeki siyasi irademiz tamdır” dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı’nın resmî oturumunun sona ermesinin ardından, zirve toplantısı bildirisi imzalandı. İmza töreninden sonra Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılan devlet başkanları ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Zirve toplantısında ortak dil, din, tarih ve değerleri paylaştığımız kardeş ülkeler arasındaki çok taraflı iş birliği mekanizmalarını ve ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül genel görüşmelerin yanı sıra, yoğun bir görüşme trafiği yaşandığına dikkat çekti.

“TÜRK DÜNYASINA YARAŞIR BİR ETKİNLİK”

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmeler bir bütün olarak dikkate alındığında, zirvenin bölgesel barış, istikrar, huzur ve refahın teminine katkı sağlaması bakımından Türk dünyasına yaraşır bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Nahçıvan’da yapılan Zirve Toplantısında imzalanan anlaşma ile; Türk İşbirliği Konseyi Sekretaryası kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu yılki zirve toplantısında ise, ağırlıklı gündem maddesini bu sekretaryanın hayata geçirilmesine ilişkin düzenlemelerin oluşturduğunu bildirdi.

ZİRVEDE KURUMSALLAŞMA YOLUNDA ÖNEMLİ KARARLAR

Eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’nın Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri olarak atandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, kardeş ülkeler ve halklar arasındaki karşılıklı etkileşimi, dayanışmayı ve iş birliğini daha da kuvvetlendirmek amacıyla, alınan kararları şöyle sıraladı:

- “Ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için 'Türk İş Konseyi'nin kurulması,
- Türk kültürü ve mirasının korunması için Bakü’de bir vakıf kurulması,
- Astana’nın TÜRKSOY tarafından 2012 yılı Türk Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi,
- Astana’daki Türk Akademisi bünyesinde bir müze ve kütüphane kurulması,
- “Üniversitelerarası Birlik” adı altında bir yapılanmaya gidilerek, bu alandaki iş birliğinin ilerletilmesi,
- Araştırma-geliştirme faaliyetleri için özel bir fon kurulması,
- 3 Ekim gününün Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olarak kutlanması,
- Ayrıca kardeş Türk cumhuriyetlerinin 20. bağımsızlık yıl dönümünün önümüzdeki yıl hep beraber kutlanması.

“SADECE HALKLARIMIZIN MENFAATİ DEĞİL BÜTÜN BÖLGENİN REFAHI”

Kardeş Türk devletleri arasındaki iş birliğinin sadece halklarımızın menfaatini değil, aynı zamanda bölgesel iş birliğini de güçlendirmeyi ve bu sayede bölgede yaşayan bütün halkların barış, istikrar, huzur ve refahının geliştirilmesine katkı sağlamayı da hedeflediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, katılımcı ülkelerin bu yöndeki ortak iradesinin, Zirve Toplantısı’nda bir kere daha teyit edildiğini bildirdi.

“Ülkelerimizin bulunduğu coğrafya büyük potansiyel vaat etmekle birlikte çeşitli sorun ve risklerle de karşı karşıyadır. Bu sorun ve risklerin, bölgemizdeki iş birliği imkânlarını zedelemesine de izin vermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk İşbirliği Konseyi’nin, Avrasya coğrafyasındaki mevcut iş birliği mekanizmalarını tamamlayan bir bölgesel teşkilat olarak kendini kısa sürede ispatlayacağına olan inancını dile getirdi.

ZİRVE GELECEK YIL KAZAKİSTAN’DA, 2012’DE KIRGIZİSTAN’DA

Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin gelecek yıl Kazakistan'da, 2012 yılında ise Kırgızistan'da yapılacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanlarının, artık birkaç senede bir veya senede bir kez değil, bir senede çok kez bir araya geldiğini veya ayrı ayrı görüştüğünü belirterek, bunun çok önemli olduğuna inandığını söyledi ve bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“BİR MİLLET, ALTI DEVLETİZ”

“Biz bir millet, altı devletiz. Bundan büyük bir gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, Türkiye’deki kardeşlerinizin yürekleri acı ve tatlı günlerinizde hep birlikte beraber atmaya devam edecektir. Keza, ortak davalarımıza sahip çıkmayı ve halklarımızın müreffeh geleceği için müştereken çaba göstermeyi de sürdüreceğiz. Bu yöndeki siyasi irademiz tamdır” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’da bu kadar geniş ve en üst düzey katılımla oluşturulan bu sinerjinin, Türk İşbirliği Konseyi’nin itici gücünü meydana getireceğini kaydetti.

AİLE FOTOĞRAFI

Zirveye katılan devlet başkanları ve dışişleri bakanları ortak basın toplantısının ardından aile fotoğrafı çektirdiler. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, konuk devlet başkanları onuruna Halas Teknesinde resmî öğle yemeği verdi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı Bildirisi

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı