KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Her Şey Türkiye ve Azerbaycan'ın Çıkarı İçin"

23.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Meclis’in açılışının 89. yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla verdiği resepsiyona katıldı.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül burada gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesinin detaylarının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şu anda, hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü ve bunun sadece Türkiye-Ermenistan, Türkiye-Azerbaycan arasında olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin de dahil olduğu ve hiçbir dönemde görülmemiş şekilde bir diplomasi çalışmasının sürdürüldüğünü belirtti.

Her şeyin Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarı için yapıldığına değinen Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti: “Eğer bütün bu işler başarılı bir şekilde neticelenirse, bundan hem Türkiye, hem Azerbaycan ile Ermenistan ve bütün bölge bunun neticesini, faydasını görecek. Dolayısıyla uzun dönemdir hep donmuş duran ilişkiler şimdi çok cepheli bir şekilde ama herkesle yapıcı bir şekilde, ilk defa katılıyor demin söylediğim bütün aktörleri düşünürseniz, bunlara biraz şöyle günlük siyasetin dışında eğer bakarsanız, bunun ileride çok takdir edileceği kanaatindeyim. İnşallah başarılı olur bütün bunlar. Ayrıca ben sayın Aliyev’le sadece bugün değil, sürekli görüşüyorum, sürekli temas halindeyiz biliyorsunuz.

Zaten üç kez Bakü’yü ziyaret ettik ama onun dışında, şu belki de iki üç hafta içerisinde çok sayıda uzun görüşmelerimiz vardır. Bunların hepsi de gayet güzeldir. Herhangi bir şekilde yanlış anlamada yoktur aramızda. Bunu da burada ifade etmek isterim. Dolayısıyla, söylediğim gibi, tekrar söylüyorum, bütün bu yapılanlar hem Türkiye için hem Azerbaycan içindir, bunların hepsi başarılı olursa, inanıyorum ki buradan, Türkiye de Azerbaycan da hatta bölgemiz de, Ermenistan da, diğer ülkeler de, bütün Kafkas bölgesinin, herkesin faydasına olacaktır”.

“Türkiye ve Azerbaycan Arasında Herhangi Bir Soğukluk Yoktur”

Görüşme sonrasında gelinen noktanın sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ile görüşmelerinin gayet iyi geçtiğini, kendisiyle zaten çok sık görüştüklerini vurguladı ve herhangi bir şekilde, dışarı yansıdığı gibi Türkiye ile Azerbaycan arasında herhangi bir soğukluğun söz konusu olmadığını kaydetti.

Bulgaristan’da, Aliyev’le yüz yüze bir görüşme olup olmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev’in Sofya’ya gelmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’ın, Karabağ’da en az beş bölgeden çekilmeden, sınırın açılmasının söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruyu, “Bakın ben ne dedim, güçlü bir diplomasi çalışıyor. Ona fırsat tanımak lazım şu anda. Onun için detaylarına ben girmeyim. Ama söylediklerimi birazcık, sadece Türkiye’de olup bitenler değil, çevrede başkaları ne yapıyor, onları da şöyle takip ederek değerlendirirseniz” şeklinde yanıtladı.

“Karar TBMM’nin”

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresine ilişkin polemiklerin hatırlatılması üzerine de şu yanıtı verdi:

“Senin bu sorunu, bugün küçük bir çocuk sordu bana. Cumhurbaşkanı olarak geldi oturdu koltuğuma, küçük bir kızcağız. O soruyu sordu ve sizleri de bu sorudan kurtarmış oldu. Orada şunu söyledim, canlı yayında: Benim için hiç fark etmez, bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vereceği bir karardır. Değerlendirmedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vereceği karar, nasıl karar verirse, o benim için saygındır. Dolayısıyla benim için farkı yoktur. Yani hiç kafa yormadığım ve hiç düşünmediğim bir konu. Türkiye Büyük Millet Meclisi nasıl karar verirse o gayet iyi bir karar olur.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı