KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Azerbaycan ve Türkiye Aynı İstikamettedir"

05.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev onuruna Çankaya Köşkü'nde resmî akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Aliyev'in seçildikten sonra yurt dışı ilk resmî ziyaretini Türkiye'ye yaptığını bildirerek bundan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev'in ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesinin Azerbaycan, Türk dünyası, bölge ve tüm dünya için hayırlı olması dileğini ifade ederek Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i tebrik etti.

Bağımsızlığını elde etmesinin ardından Azerbaycan'ın istikrarlı ve dikkatli politikalarıyla bütün dünyada saygınlık kazandığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu vesileyle Haydar Aliyev'i rahmetle anıyoruz. Kendisi Azerbaycan'ın istikametini en iyi şekilde çizdiği gibi, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri en veciz şekilde ifade etmişler, ‘Tek milletiz, iki devletiz' demişlerdir" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de bu doğrultuda Azerbaycan'ı daha ileri taşıdığını söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin tek millet olma şuuru çerçevesinde, siyasi, ekonomik ve kültürel bakımdan en mükemmel şekilde devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleşen ziyaretlerin üst düzeyde; cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar düzeyinde yapıldığını, yeri geldiğinde yapılan protokol dışı görüşmelerin kalpten kalbe bağımızın en iyi göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kafkaslardaki son gelişmelerin ardından Türkiye ve Azerbaycan'ın yeni bir vizyon ortaya koyarak bölgede barış ve istikrarın hakim olması için büyük gayret sarf ettiğini söyledi.

Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na en güçlü ve ilk desteği Azerbaycan'ın verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'da barış, huzur ve istikrarın oluşması için Yukarı Karabağ sorunun hak ve hukuk zemini içerisinde, BM'nin ilkeleri çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kafkaslarda esen olumlu havanın ve karşılıklı görüşmelerin yeni bir iklimin oluşmak üzere olduğuna işaret ettiğini belirterek, "Ümit ediyor ve inanıyoruz ki, bu güzel iklimde bu problemler de barışçı yollardan çözülecek ve bütün ülkeler birbiriyle daha fazla işbirliği içerisine gireceklerdir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Azerbaycan ile ekonomik alanda gerçekleştirilen büyük projeler olduğunu belirtti.

Azerbaycan'ın Türkçe Konuşan Devletler Zirvesi'ne en çok önem veren, ilgi gösteren ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu zirvenin Azerbaycan'da yapılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Azerbaycan ve Türkiye'nin her konuda aynı istikamette düşündüğünü ve büyük bir dayanışma içerisinde olduğunun da altını çizdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı