KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye'de

05.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün konuğu olarak, ülkemize resmî bir ziyarette bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül, ikinci kez göreve gelmesinin ardından yurt dışına ilk devlet ziyaretini gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev`i Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı. Her iki cumhurbaşkanının baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.

 

 

Düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Aliyev'i, ikinci kez seçilmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk resmî yurt dışı ziyaretinde ülkemizde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan seçimlerinin bütün bölgeye örnek olacak şekilde yapıldığını söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan: Tek Millet Şuuru

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin herhangi iki ülkenin ilişkilerinin çok ötesinde olduğunu, daima tek millet şuuru içerisinde hareket edildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu bakımdan her zaman en üst seviyede ziyaretler ve ilişkilerin söz konusu olduğunu belirterek, "Bu ziyaret de ayrı bir anlam kazanmaktadır; hem Sayın Cumhurbaşkanı`nın ikinci kez seçilmesinin arkasından ilk ziyareti yapması, hem de Kafkaslarda çok önemli bir dönemi yaşıyor olmamız, kendisiyle bu bölgenin konularını, sorunlarını geniş bir şekilde istişare etme imkânı vermiştir" dedi.

"Kafkasların Sorunlarıyla Hep Beraber Yüzleşiyoruz"

Kafkaslarda çalkantılı dönemlerden geçildiğini ve bu çerçevede çok önemli temasların gerçekleştirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin Ermenistan ziyaretinin ardından 10 Eylül`de, Bakü`de, bölgenin konularını geniş bir şekilde ele aldıklarını, şimdi de tekrar her şeyi gözden geçirdiklerini bildirerek, "Bu çerçevede Kafkasların sorunlarıyla hep beraber cesur bir şekilde yüzleşmeye başladık. Sorunları çözme azmimizi bütün Kafkas liderleri değişik platformlarda ortaya koymaktadırlar. Bunun çok iyi bir gelişme olduğu kanaatindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, birbirine çok benzeyen kültürleri olan bu bölgenin halklarının barış, huzur ve istikrar içerisinde yaşaması ve iş birliğini geliştirmesinin herkesin çıkarına olduğunu vurguladı.

KİİP: Karabağ İçin Yeni Dönem

Türkiye`nin bu çerçevede Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu (KİİP) ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, buna, başta Azerbaycan olmak üzere, Kafkasya`daki bütün ülkelerin destek verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı diyalog ve anlayış içerisinde oluşturulacak iklimin Kafkaslardaki problemlerin çözümüne yol açacağına olan inancını dile getirerek, "Şüphesiz, Karabağ sorununun çözümü ile ilgili yeni bir dönemin başladığını ifade edebilirim. Sayın Aliyev`in ve Sayın Sarkisyan`ın Moskova`da yaptıkları görüşmeler de gayet verimli geçmiştir. Türkiye olarak bu görüşmeleri destekledik" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bugün siyasi konuların yanı sıra enerji konularını da geniş bir şekilde görüştüklerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Azerbaycan`ın gurur duyduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projelerini bir kez daha ele aldıklarını aktardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev`in ziyaretinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında her şeyin en iyi şekilde devam ettiğini görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda ABD`deki seçimlere ilişkin olarak da, Barack Obama`nın ABD Başkanlığına seçilmesinin hem Amerikan halkı, hem de dünya barışı, istikrarı ve güvenliği için hayırlar getirmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı