KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Afrika İle Kurumsallaşmış İlişkiler İlerleyerek Devam Edecek"

12.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Zambiya Cumhurbaşkanı Banda onuruna Konut’ta resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika Kıtası’na yöneliminin bütüncül bir politika olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda’nın onuruna Konut’ta resmî akşam yemeği verdi.

“BU ZİYARET, TÜRKİYE İLE ZAMBİYA ARASINDA İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR FIRSAT”

Cumhurbaşkanı Gül yemekten önce yaptığı konuşmada, bir ilk teşkil eden resmî ziyaretin, Türkiye ile Zambiya arasında iş birliğinin geliştirilmesi için mükemmel bir fırsat oluşturduğunu ifade ederek, “Bu ziyaretinizi, Zat-ı Devletlerinin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimize ve iş birliğine verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz. İkili konuların yanı sıra, sizinle bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunma imkânı bulmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Üst düzeyli ziyaretlerin, ülkeler arasındaki ilişki ve iş birliğinin geliştirilmesine kayda değer katkı sağladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda’nın ziyaretinin de iki ülke arasındaki iş birliğinin ilerletilmesine yönelik verimli sonuçları olacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin tarihî, manevi, dinî ve kültürel bağlara sahip olduğu Afrika’daki gelişmeleri ve kıtanın karşı karşıya kaldığı sorunları yakından takip ettiğini kaydederek, bu bağlamda Türkiye’nin, 1998 yılında “Afrika’ya Açılım Politikası”nı uygulamaya koyduğunu, 2005 yılını “Afrika Yılı” ilan ettiğini ve Afrika Birliği’nin de Ocak 2008’de yaptığı zirvede, Türkiye’yi Afrika’nın stratejik ortaklarından biri olarak kabul ettiğini bildirdi.

İstanbul’da 18–21 Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenen “Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi” ile Türkiye ve Afrika arasında yeni bir iş birliği ruhu ve anlayışının temellerinin atıldığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ile kurumsallaştırılmış ilişkilerin ilerleyerek devam edeceğini vurguladı.

TÜRKİYE’NİN AFRİKA KITASI’NA YÖNELİMİ

Türkiye’nin Afrika Kıtası’na yöneliminin, sadece ekonomik ve ticari hedeflere bağlı olmayıp, Afrika’nın gelişme ve kalkınmasını da kapsayan bütüncül bir politika olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Afrika’ya olan ilgisini ve Afrika’daki bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunma iradesini, 21 Mart 2010 tarihinde Kahire’de düzenlenen “Darfur’un Yeniden İnşaası ve Kalkınması için Uluslararası Donörler Konferansı”na Mısır ile birlikte eş başkanlık yaparak ve Somali sorununun çözümüne yönelik BM çerçevesinde düzenlenen İstanbul Somali Konferansı’na 21–23 Mayıs 2010 tarihlerinde ev sahipliği yaparak da gösterdiğini belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı