KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Tarihî Afrika Ziyaretini Değerlendirdi

23.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Tarihî Afrika Ziyaretini Değerlendirdi


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya ve Tanzanya'yı kapsayan Afrika ziyaretini tamamlayarak yurda döndü.

Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretlerin Türkiye'den Kenya ve Tanzanya'ya, cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğunu ve tarihî anlam taşıdığını belirtti.

"Ziyaretler Afrika'ya Açılım Politikamızın Teyidi ve Devamlılığının Göstergesi"

Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasının teyidi ve bu politikanın devamlılığını göstermesi açısından da ziyaretlerinin önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkede de büyük bir coşkuyla karşılandıklarını vurgulayarak, Türkiye'ye gösterilen sevgi ve dostluğun samimiyetle ifade edildiğine işaret etti.

Kenya'da Cumhurbaşkanı Kibaki ve Başbakan Odinga; Tanzanya'da ise Cumhurbaşkanı Kikwete ile hem ikili hem heyetler arası görüşmeler yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin siyasi, ekonomik, kültürel neticeleri olduğunu bildirdi.

"53 Afrika Ülkesinden 50'sinin Oyuyla BM Güvenlik Konseyi Üyeliğine Seçildik"

Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığını, Bölgenin dünyanın hep ilgi alanında olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi meselelerinin yüzde 60'ının Afrika ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine 53 Afrika ülkesinden 50'sinin oyunu alarak seçildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun Türkiye'ye olan güven ve sevginin en açık göstergesi olduğunu belirtti.

"109 İş Adamımız, 900'ün üzerinde Kenyalı ve Tanzanyalı İş Adamıyla Bağlantı Kurdu"

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya ve Tanzanya ziyaretlerinin siyasi istişareler açısından da çok faydalı olduğunu, ekonomik açıdan da gayet verimli geçtiğini ifade ederek, "Her iki ülkede de çok önemli görüşmeler ve iş bağlantıları yapılmış, bana eşlik eden 109 iş adamımız, 900'ün üzerinde Kenyalı ve Tanzanyalı iş adamıyla temaslar gerçekleştirmiş ve birçok bağlantı kurmuştur. Özellikle müteahhitlik konularında firmalarımızın çok iyi bağlantılar yaptığını öğrenmekten büyük memnuniyet duydum" dedi.

"Afrika'nın Problemlerine Yakın İlgi Gösteriyoruz"

Türkiye'nin Afrika'nın sesi olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu anlamda, Afrika'nın problemlerine yakın ilgi gösterdiklerini söyledi.

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın Afrika'daki faaliyetlerinin 37 ülkeye yayıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, TİKA'nın faaliyetlerinin her iki ülkede de çok büyük takdirle karşılandığını vurguladı.

"Aldığımız Övgüler Türkiye-Afrika İlişkilerinin Güçleneceğinin İşareti"

Cumhurbaşkanı Gül, sağlık ve eğitim alanında da güzel çalışmalar olduğunu belirterek, "Gittiğimiz yerlerde özellikle Türk okullarının, yerel yönetimler ve ilgili ülkeler tarafından da desteklendiğini görmekten memnuniyet duydum. Sağlık alanında, doktorlarımızın, birçok sivil toplum örgütünün, Sağlık Bakanlığı'nın katkılarından da büyük bir övgüyle bahsedildi. Bütün bunlar Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin çok daha güçlü bir şekilde gelişeceğinin işaretidir" dedi.

"Türkiye ile Afrika Ülkeleri Birbirlerini Yeniden Keşfediyor"

Türkiye ile Afrika ülkelerinin birbirlerini yeniden keşfeder duruma geldiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların siyasi ve ekonomik getirilerinin çok büyük olacağını kaydetti.

Zamanı geldiğinde, Afrika'nın diğer ülkelerine de ziyaretlerin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu geziden hem kendisinin, hem ziyarete katılan iş adamlarının büyük bir memnuniyetle döndüğünü sözlerine ekledi.

 

Kenya Ziyareti Fotoğrafları

 

Tanzanya Ziyareti Fotoğrafları

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı