KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Afrika Kıtası'nın Sorunlarını Kendi Sorunlarımız Olarak Görüyoruz"

20.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Afrika Kıtası'nın Sorunlarını Kendi Sorunlarımız Olarak Görüyoruz"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki`nin onurlarına verdiği akşam yemeğine katıldı.

Yemekte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül, Kenya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin, Afrika ile ilişkilerini, iş birliği, dostluk ve eşitlik temelinde güçlendirmeye kararlı oluğunu belirtti.

 

 

Türkiye'nin Afrika ile yüz yıllardır zengin ve güçlü ilişkiler sürdürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, 2008 yılında İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika Zirvesi ile Türkiye'nin Afrika açılım politikasına değinerek, kıta ile ekonomik, siyasi, askerî ve kültürel ilişkileri geliştirme ve çeşitlendirme çabalarının kararlılıkla sürdüğünü ifade etti.

Türkiye'nin Kenya ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için temel anlaşmaların sonuca bağlanması gerektiğinin altını çizdi ve iş adamlarını Kenya'ya yatırım için teşvik ettiklerini, Kenya Hükümeti'nden de bu konuda destek beklediklerini sözlerine ekledi.

"İnsanlar Acı Çekerken Başka Yerdeki İnsanların Rahat Yaşaması Doğru Değil"

Küresel tehditler ve risklerin sınır tanımadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Afrika kıtasının sorunlarını kendi sorunlarımız olarak görüyoruz. Dünyanın bir yerinde insanlar acı çekerken başka bir yerdeki insanların rahat yaşaması ahlaki olarak doğru değil. Afrika`nın acısı bizim acımız, Afrika`nın başarısı ve refahı da bizim mutluluğumuzdur." diye konuştu.

Küresel ekonomik kriz, iklim değişimi, gıda ve enerji yoksunluğu ile salgın hastalıkların Afrika`nın bir çok ülkesini olumsuz etkilediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, gelişmiş ülkeler ile uluslararası örgütleri kıtaya daha fazla yardım yapmaya çağırdı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı