KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Tanzanya'nın Son Yıllardaki Adımları Takdire Değer"

22.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Tanzanya'nın Son Yıllardaki Adımları Takdire Değer"


Cumhurbaşkanı Gül, Kilimanjaro Kempinski Oteli’nde düzenlenen Türk- Tanzanya İş Forumu’na katıldı.

“Daimi Büyükelçilik İki Ülkeyi Birbirine Yakınlaştıracak”

İş adamlarına hitaben yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Tanzanyalı iş adamlarını bir araya getirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin Tanzanya’ya daimi büyükelçilik açmasıyla iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşacağını belirtti.

Tanzanya’nın son yıllarda istikrar ve ekonomik reform adına attığı adımların takdire değer olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, başta inşaat ve turizm olmak üzere Türk girişimcilerin faal olduğu alanlarda, iş birliği imkânları oluşturulabileceğini kaydetti.

 

 

“Ticareti Arttırın, İş Yapmaktan Çekinmeyin”

Tanzanya’nın Türk iş adamlarını yatırım için çekebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “İki ülke arasındaki ticareti arttırın, iş yapmaktan çekinmeyin” dedi.

“Feza Erkek Lisesi Dostluğumuzu Pekiştirecek”

Daha sonra, Feza Erkek Lisesi’nde gerçekleştirilen mezuniyet törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, böyle güzel bir aktiviteye katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Feza Erkek Lisesi’nin Türkiye ile Tanzanya arasındaki dostluğu pekiştireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, okulun açılmasında ve eğitim hizmeti verilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasının ardından, dereceye giren ve mezun olan 80 öğrenciye diplomalarını veren Cumhurbaşkanı Gül, öğrencilerle anı fotoğrafı çektirdi.

Tanzanya’ya Resmî Ziyaret Gerçekleştiren İlk Türk Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete ve eşi Bayan Kikwate’nin onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki yemekte yaptığı konuşmada, Tanzanya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlişkilerin Altyapısını Oluşturacak Anlaşmalar Sonuca Bağlanmalı”

Tanzanya’ya resmî ziyaret gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Tanzanya ile ilişkilerinin ortaklık ve iş birliği temelinde gelişmesine önem verdiklerini ifade ederek, bundan sonra karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretlerin artması ve ilişkilerin altyapısını oluşturacak anlaşmaların sonuca bağlanması gerektiğini söyledi.

İki ülke arasında tarım, sağlık, altyapı ve enerji alanlarında büyük iş birliği potansiyeli olduğuna inandığını ifade eden Gül, “İş adamlarımızı Tanzanya’da yatırıma teşvik ediyoruz ve Tanzanya hükümetinin desteğini bekliyoruz” dedi.

“Afrika Ülkeleriyle İlişkileri Güçlendirmeye Kararlıyız”

2008’de İstanbul’da yapılan Türkiye Afrika İşbirliği Zirvesi’nde alınan kararların hayata geçirilmesi için çaba gösterdiklerini, zirvenin başarıya ulaşmasında geçen yıl Afrika Birliği Dönem Başkanlığı yapan Tanzanya’nın önemli rolü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye kararlı olunduğunun altını çizdi.

“Türkiye Afrika’nın Sesi Olmaya Devam Edecek”

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya’da olduğu gibi Tanzanya’da da Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği sırasında “Afrika’nın sesi” olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı