KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye Afrika'ya İnsani Sorumlulukla Yaklaşıyor

09.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye-Nijerya İş Forumu’na hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olan Nijerya ile ilişkileri geliştirmeye önem verdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile Türkiye-Nijerya İş Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, D-8 Zirvesinin başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Jonathan’a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın başarılı bir dönem başkanlığı göstereceğine inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan’ı Türkiye’ye davet ettiğini, Jonathan’ın da bu daveti kabul ettiğini de bildirdi.

Nijerya’nın Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, 150 milyon nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip bu ülkeyle ilişkileri geliştirmeye önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin de büyük bir ülke olduğunu kaydederek, iki ülke arasında önemli bir iş birliği potansiyeli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, mevcut potansiyeli harekete geçirmek için görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekleyerek, “Sayın Jonathan ile görüşmelerimizde, ticareti geliştirme, savunma sanayinde ve özellikle enerji alanında iş birliği konularını öne çıkardık” dedi.

“TÜRKİYE, HER PLATFORMDA AFRİKA’YA KARŞI SORUMLULUĞUNU İFADE EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ilgisinin sadece Nijerya’ya değil, bütün Afrika ülkelerine yönelik olduğunu da belirtti. Bu ilginin ekonomiden önce insani değerlere dayandığını, Afrika kıtası ile Osmanlı İmparatorluğu döneminde dostane ilişkilerin kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Kuzey ile güney arasındaki eşitsizlik mutlaka giderilmeli. Dünyanın bir tarafında insanlar istediği gibi harcarken, hayatın zevkini alırken; başka bir kanadında insanların açlıkla, hastalıkla, eğitimsizlikle uğraşması, milyonlarca insanın önemsiz sebeplerden dolayı hayatını kaybetmesi tahammül edilebilecek bir şey değil. Türkiye, her platformda Afrika’ya karşı sorumluluğunu ifade ediyor. Afrika’ya karşı insani sorumlulukla yaklaşıyor” dedi.

TİCARİ İLİŞKİLERDE DENGENİN ÖNEMİ

Kalkınma için sadece ticaretin değil yatırımın da gerekli olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarına Nijerya’da yatırım yapmak için ortaklıklar kurma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, ticari ilişkilerde dengenin de önemine işaret ederek, 10 yıl önce iki ülke arasında 28 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacminde Türkiye’nin Nijerya’ya 26 milyon dolar ihracat yaptığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün 800 milyon doları geçtiğini aktardı.

ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

İki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğinin önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’nın Türkiye’ye petrol ve petrol ürünleri satabileceğini söyledi. Türkiye ile Nijerya arasında iş birliği yapılabilecek diğer önemli alanın müteahhitlik olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk müteahhitlerinin sektörlerinde dünyada ikinci sırada yer aldığını ve bugüne kadar 160 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiklerini belirtti.

İş adamlarına, “Bizim devlet adamları olarak görevimiz, size fırsat vermek ve iklim oluşturmak” diyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkileri geliştirmeye yönelik anlaşmaları en kısa sürede tamamlayacaklarına ve iki ülke iş adamlarının önemli ortaklıklar kuracağına dair inancını da ifade etti.

CUMHURBAŞKANI JONATHAN: “TÜRKİYE’NİN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ SAYESİNDE D-8 ÖNEMLİ GELİŞME GÖSTERDİ”

Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan da toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin vizyonu ve ileri görüşü sayesinde D-8’in önemli bir gelişim gösterdiğini, mevcut iş birliğini küresel kriz döneminde güçlendirmeye karar verdiklerini kaydetti. Türk ve Nijeryalı iş adamlarının ortak projeler gerçekleştirmeye başladıklarını da belirten Cumhurbaşkanı Jonathan, ekonomik ilişkilerin gelişmesi halinde yatırım ve karşılıklı ticaret rakamlarının daha da artacağını belirtti.

NİJERYA-TÜRK ULUSLARARASI KOLEJİNİ ZİYARET

İş Forumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya-Türk Uluslararası Kolejini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, okulda yaptığı konuşmada, burayı ziyaret etmekten ve başarılarını görmekten gurur duyduğunu ifade etti ve “Eğitim, bir ülkeye yapılacak en iyi yatırımdır. Bu okulların Türk-Nijerya dostluğuna büyük katkısı olacağına inanıyorum” dedi.

Okula verdikleri destekten dolayı Nijerya makamlarına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk öğretmenler ve ailelerini de kutladı. Ziyarette ayrıca Nijeryalı öğrenciler, bazı Türkçe şarkı ve türküler seslendirdi, piyes sahneledi. Cumhurbaşkanı Gül, okul yöneticilerinden eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı, öğrenci ve öğretmenlerle fotoğraflar çektirdi.

Nijerya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya hareket etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı