KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye'nin Afrika Kıtası ile İlişkilerine Zenginlik ve Derinlik Kazandırmak İstiyoruz"

16.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türkiye'nin Afrika Kıtası ile İlişkilerine Zenginlik ve Derinlik Kazandırmak İstiyoruz"

 

Tek taraflı kazanım gayesiyle hareket eden ülkelerin, geçmişte Afrika’ya büyük acılar yaşattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası camianın “Afrika’nın en fazla eşit ortağı olunabileceği” gerçeği ışığında hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

 

 

KAMERUN’U ZİYARET EDEN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Kamerun’u ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan kıvanç duyduğunu belirterek, 2010 yılının Türkiye-Kamerun ilişkilerinde birçok ilke imza atılan bir sene olarak hafızalarda kalacağını söyledi.

Türkiye’nin, 15 Ocak’ta Yaunde’de büyükelçilik açmasının da bir ilk olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu olumlu gelişmelerin, ikili ilişkilerin geleceğine güven ve ümitle bakılmasına imkân tanıdığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Dostane ilişkilerimizi ve her alandaki iş birliğimizi bu sağlam zemin üzerinde el birliğiyle çok daha ileri bir noktaya taşıyacağımızdan şüphe duymuyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ KAMERUNLU FUTBOLCULAR

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ve halkları arasında pek çok ortak nokta bulunduğuna işaret ederek, bunların başında spor sevgisi ve millî futbol takımlarının uluslararası müsabakalarda kazandıkları başarıların geldiğini belirtti.

Türkiye’de, Kayseri’den Rize’ye, Denizli’den Gaziantep’e kadar birçok Anadolu kentinde Kamerunlu futbolcuların yeşil sahalarda top koşturduğuna ve Türk insanının gönlünde taht kurduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu futbolcuların aynı zamanda Kamerun’un Türkiye’deki birer kültür ve spor elçisi olduklarını kaydetti.

STRATEJİK ORTAKLIK BAĞLARINI DAHA DA İLERİYE TAŞIMA ÇABALARI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afrika Kıtası ile stratejik ortaklık bağlarının daha da ileriye taşınması yönündeki çaba ve gayretlerini sürdüreceğini belirterek, ilişkilerin adil, dengeli ve halkların ortak menfaatlerine hizmet edecek bir zeminde geliştirilmesine büyük özen gösterdiklerini ifade etti.

Tek taraflı kazanım gayesiyle hareket eden ülkelerin geçmişte Afrika halklarına büyük acılar yaşattıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, tüm uluslararası camianın “Afrika’nın en fazla eşit ortağı olunabileceği” gerçeği ışığında hareket etmesi gerektiğini belirtti.

AFRİKA ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERDE “KAZAN-KAZAN” ANLAYIŞI

Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkeleri ile ilişkilere, ekonomik iş birliğinden yatırımlara, sağlıktan eğitime, kırsal kalkınmadan su kaynaklarının verimli kullanımına, ulaştırmadan enerjiye uzanan geniş bir yelpazede bütüncül bir yaklaşımla ve “kazan-kazan” anlayışı temelinde zenginlik ve derinlik kazandırmak istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’ne Afrikalı kardeşlerinin desteği ile seçildiğini bildiğini belirterek BM, G-20, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluş ve platformlarda Türkiye’nin bu bilinçle vazife üstlenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı