Cumhurbaşkanı Gül, Afrika'nın dönüşüm sürecinin hız kazanması için, Afrika halklarının sadece daha fazla insani yardıma değil, aynı zamanda daha fazla, iş birliğine, yatırıma, bilgi ve teknoloji paylaşımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Kabila tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkilerin Kongo'nun bağımsızlığını kazandığı yıllara kadar uzandığını belirterek, 1976 yılında açılan Türkiye'nin Kinşasa Büyükelçiliğinin Afrika Kıtasındaki en eski sefaretlerinden biri olduğunu hatırlatarak, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmaktan kıvanç duyduğunu ifade etti.
DEMOKRATİK KONGO'NUN BAĞIMSIZLIĞININ 50. YIL DÖNÜMÜ
Ziyaretinin ortak çalışmalar sayesinde, dostluk ve iş birliği ilişkilerine yeni ve kuvvetli bir ivme kazandıracağına yürekten inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Demokratik Kongo'nun birkaç ay sonra bağımsızlığının 50. yıl dönümünü kutlayacak olmasını ziyaretini önemli kılan unsurlardan biri olarak niteledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Bağımsızlığına, hürriyetine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğimiz Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin, Cumhurbaşkanı değerli dostum Kabila'nın önderliğinde, son yıllarda siyasi, demokratik, iktisadi ve toplumsal yeniden imar sürecinde kat ettiği mesafeyi memnuniyet ve takdirle izliyoruz. Tüm Afrika halklarının olduğu gibi, Kongolu dostlarımızın ve kardeşlerimizin huzuruna, istikrarına ve refahına, kendi huzurumuz, istikrarımız ve refahımız kadar önem ve değer veriyoruz" diye konuştu.
"AFRİKA, AFRİKA HALKLARININ HUZUR VE MUTLULUĞU İÇİN BİR FIRSATLAR KITASI"
Afrika'nın, Afrika halklarının huzur ve mutluluğu için bir fırsatlar kıtası olduğuna inandığını belirten ve yer altındaki ve yer üstündeki tüm zenginliklerin Afrika halklarına ait olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül; "Samimi kanaatim, Afrika'nın siyasi, ekonomik ve toplumsal dönüşüm sürecinin hız kazanması için, Afrika halklarının sadece daha fazla insani yardıma değil, aynı zamanda daha fazla ticarete, iş birliğine, yatırıma, bilgi ve teknoloji paylaşımına ihtiyaç duyduğudur" dedi.
Yarının güçlü, müreffeh ve kalkınmış, istikrarlı ve huzurlu Afrika'sının ancak ortak menfaatler gözetilerek, Afrika halklarına saygı göstererek, Afrika halklarının siyasi ve iktisadi hamlelerine karşılık beklemeden destek vererek el birliğiyle inşa edilebileceğini işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Afrika halklarının yanında yer almaya, tecrübesini, birikimini ve teknolojisini olanakları elverdiği ölçüde Afrika ülkeleriyle paylaşmaya devam edeceğini belirtti.
TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI SAHNEDEKİ SORUMLULUĞU
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin geçmişte Afrika'nın da büyük acılar yaşamasına sebep olan ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı gibi hastalıkların tekrar etmemesi için uluslararası sahnede üzerine düşen sorumluluğu kararlılıkla yerine getirmeyi sürdüreceğini ve Afrikalı dostlarının güçlü desteği ile seçildiği BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin bu bilinçle devam edeceğini vurguladı.
2008 Ağustos ayında İstanbul'da düzenlenen, Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi çerçevesinde, Afrika Birliği ile tesis edilen stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi doğrultusundaki çaba ve çalışmalara en üst düzeyde önem ve öncelik vermeyi sürdüreceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde iki ülke iş birliğinin tüm yönleriyle en ileri noktaya taşıma iradesinin teyit edildiğini ve dostane ilişkilerin en kısa sürede müşahhas projelerle taçlandırmaya yönelik güvenini pekiştirdiğini ifade ederek, Kongo halkının parlak geleceğini inşa etme yönündeki gayret ve çalışmalarına Türkiye'nin daima yanlarında olacağını yineleyerek konuşmasını bitirdi.
CUMHURBAŞKANI GÜL, KONGO'DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Kongo'daki temaslarının son gününde Cumhurbaşkanı Joseph Kabila, Cumhurbaşkanı Gül'e konakladığı otelde veda ziyaretinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kongo'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek, vatandaşların faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı ve sorunlarını dinledi.
Buluşmaya Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler Barış Misyonu'nda görev yapan Türk emniyet mensupları da katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden ayrılarak, Kamerun'a hareket etti.