KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül : "Türkiye, Afrika'yı Yalnız Bırakmadı, Bırakmayacak"

03.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül : "Türkiye, Afrika'yı Yalnız Bırakmadı, Bırakmayacak"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ankara Üniversitesi Afrika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, asırlar boyunca, Afrika ülkeleriyle ve Afrika halklarıyla zengin ve kapsamlı ilişkilere sahip olduğunu hatırlatarak, günümüzde de, paylaşılan ortak ilke ve değerlerin; tarihî, manevi ve kültürel bağların Türkiye-Afrika ilişkilerinin güçlendirilmesine zemin hazırladığını bildirdi.

 

 

Afrika'ya Açılım Politikasının Somut Sonuçları

Son on yıldır kararlılıkla uygulanmakta olan Afrika'ya açılım politikasının somut sonuçlarının alınmaya başlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Ağustos ayında İstanbul'da toplanan "Türkiye-Afrika İş Birliği Zirvesi"nin Afrika Kıtası'yla sürdürülebilir iş birliği mekanizmasının önemli bir adımını oluşturduğunu da belirtti.

Zirvede oybirliğiyle kabul edilen "Türkiye-Afrika İş Birliği İstanbul Deklarasyonu" ve "Türkiye-Afrika Ortaklığı İçin İş Birliği Çerçevesi" başlıklı belgelerin Türkiye-Afrika ilişkilerinin önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritasını belirlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu belgelerin, Türkiye-Afrika ilişkilerinde, dayanışma ve ortaklık içinde, yeni ufuklara doğru yol almasına imkân tanıyacağını ifade etti.

Afrika Çalışmaları Merkezi: "Yerinde ve Zamanında Bir Girişim"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Afrika ilişkilerine katkıda bulunan resmî makamların, sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarının, üniversitelerin iş birliği içinde hareket etmelerinin önemine değinerek, bu çerçevede açılışı gerçekleştirilen Ankara Üniversitesi Afrika Çalışmaları Merkezi'ni de "yerinde ve zamanında bir girişim" olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Gül, merkezin, Türkiye-Afrika İş Birliği Çerçevesi başlıklı belgede de ifadesini bulan Türk ve Afrika üniversiteleri ile araştırma kurumları arasında genişletilmiş ve geliştirilmiş bir iş birliği tesis edilmesi yönünde önemli görevler üstleneceğine olan inancını dile getirerek, Türkiye'nin, Afrika'yı sadece medeniyetin beşiği değil, insanlığın geleceğinin de merkezi olarak gördüğünü bildirdi.

"Kurtuluş Savaşı Örnek Oldu"

Geçmişte, ülkemizin Afrika halklarının özgürlük ve ulusal bağımsızlık yolundaki haklı mücadeleleriyle daima dayanışma içinde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde verdiğimiz Kurtuluş Savaşımızın, birçok Afrika ülkesi için bağımsızlık mücadelelerinde örnek olduğunu da biliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Afrika Birliği'nin ve Afrika ülkelerinin ve halklarının barış, demokrasi, kalkınma ve refah yönündeki çabalarını bugün de, etkin şekilde desteklemek için imkânlar ölçüsünde her türlü çabanın sarf edildiğini örnekleriyle aktardı.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Üyeliğine Destek İçin Afrika'ya Teşekkür

Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini ve iş birliğini geliştirme iradesinin 2009–2010 yılları arasında üsteleneceği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği sırasında da sürdüreceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine destek veren Afrika ülkelerine de teşekkür etti.

Türkiye'nin Afrika'yı hiçbir zaman yalnız bırakmadığını ve bırakmayacağını, Afrika'nın sorunlarını kendi sorunları ve insanlığın sorunları olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda hem hükümet, hem sivil toplum örgütleri, hem de bilimsel araştırmaları en iyi şekilde organize edecek merkezler olarak bu sorumluluğun yerine getirileceğini bildirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı