KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Afrika Geleceğin Merkezidir"

19.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Afrika Geleceğin Merkezidir"


Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye`nin, Afrika`yı sadece insanlığın ve medeniyetlerin beşiği değil, geleceğin merkezi olarak gördüğünü, Afrika`nın başarısının insanlığın başarısı olacağı düşüncesiyle hareket ederek bu zirveyi düzenlediklerini söyledi.

Asya ve Avrupa`yı birleştirmesiyle bilinen İstanbul`un, bugün bu toplantıyla üç kıtayı sembolik olarak birleştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 1998 yılında Afrika'ya Açılım Eylem Planı'nı açıkladığını, 2005 yılını da "Afrika Yılı" olarak ilan ettiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, bu sayede hızlanan karşılıklı işbirliği sürecinin Türkiye-Afrika işbirliğini önemli bir aşamaya getirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz Ocak ayında, Türkiye`nin, Afrika Birliği`nin "stratejik ortağı" olarak ilan edildiğini belirterek bu sürecin, Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi ile taçlanmasının gurur verici olduğunu ifade etti.

İkili ilişkilerin geldiği önemli aşamayı gösteren çok sayıda somut örnek olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ülkeleriyle sorunsuz siyasi ilişkilerin, ekonomik, ticari ve kültürel işbirliğinin gelişmesi ve çeşitlendirilmesi için son derece uygun bir zemin sağladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İstanbul Deklarasyonu"nun ve "Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi"nin önümüzdeki dönemde ikili ilişkilere yön vereceğini, bu çerçevede Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında önemli işbirliği fırsatları olduğunu, özellikle tarım, sağlık, eğitim ve KOBİ'ler gibi alanlarda yardımlaşmaya önem verildiğini söyledi.

"Afrika'nın Başarısı Hepimizin Başarısıdır"

Cumhurbaşkanı Gül öte yandan, iklim değişikliği ve çevre, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, sulak alanların, biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatın korunması, su kaynaklarının daha etkin kullanımı gibi alanlarda da işbirliği fırsatları bulunduğuna işaret etti.

Konuşmasında ayrıca tüm uluslararası toplumun Afrika'nın sorunlarına daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Afrika kıtasının sorunları hepimizin sorunlarıdır. Afrika kıtasının acıları hepimizin acılarıdır. Afrika ülkelerinin ve halklarının başarısı ve mutluluğu, kendi başarımız ve mutluluğumuz olacaktır. Afrika ülkeleri ve halkları, asırlardan günümüze süzülen erdem ve bilgelikleri, genç ve dinamik nüfusları ve geniş doğal kaynaklarıyla küreselleşen dünyamızda hak ettiği yeri alacak, Afrika bir barış, istikrar ve refah havzasına dönüşecektir" dedi.

Konuşmasının sonunda Cezayir`de meydana gelen terörist saldırıyı da kınayan Cumhurbaşkanı Gül, Cezayir hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı