KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Dünyanın Afrika'ya İnsanlık Borcu Var"

15.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Dünyanın Afrika'ya İnsanlık Borcu Var"

 

“Türkiye’nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Kongo’ya TİKA vasıtasıyla karşılık beklemeden teknik ve insani yardımlar yaptığına dikkat çekti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne resmî bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Gül temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin ikinci gününde ilk olarak, konakladığı otelde, Dışişleri Bakanı Alexis Thambue Muwamba’yı kabul etti. Kabulde, Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak ve Selma Aliye Kavaf ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de hazır bulundu.

 

 

SİYASİ İSTİŞARE MEKANİZMASI KURULMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Kabila’nın baş başa görüşmelerinin ardından başkanlık ettikleri heyetler arası görüşmelerde, Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri bakanlıkları arasında “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı.

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ’NE CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK RESMî ZİYARET

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’den Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini hatırlatarak, Türk halkının Kongo halkına selamlarını ileten Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfalar açacağına inandığını ifade etti.

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilere büyük önem verdiğini, bu çerçevede Kinşasa’da 34 yıldır daimi büyükelçiliği bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin Afrika açılımı devam ediyor. Kongo ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi.

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ, ANKARA’DA BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Kabila ile yaptığı görüşmede ikili ilişkileri bütün alanlarda geliştirme kararlığını karşılıklı olarak ifade ettiklerini kaydederek, bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Kabila da açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için Ankara’da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini bildirdi. Cumhurbaşkanları açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

TÜRKİYE, BM VE ULUSLARARASI KURULUŞLARDA ‘AFRİKA’NIN SESİ’

Türkiye’nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin yeniden inşasına nasıl bir katkıda bulunabileceğine ilişkin soru üzerine, Türkiye’nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne TİKA vasıtasıyla karşılık beklemeden teknik ve insani yardımlar yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın Afrika’ya insanlık borcu olduğuna inanan Türkiye’nin gerek BM’de gerek diğer uluslararası kuruluşlarda “Afrika’nın sesi” olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde daha sonra Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Adolphe Muzito’yu kabul etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı